‘Kerstengelen’ brengen honderden eenzame ouderen in kerstsfeer

Honderden eenzame ouderen in Nederland, die de kerstdagen veelal alleen zullen doorbrengen, krijgen deze week een hart onder de riem gestoken. Zij ontvangen morgen of woensdag een kerstboompje, dat zij samen met een vrijwilliger zullen optuigen. Het vriendelijke gebaar en het persoonlijke contact biedt ook deze groep toch nog een lichtpuntje in de donkere decembermaand.

Met deze actie ‘Kerstengel’ van het Nationaal Ouderenfonds, die dit jaar voor de zesde keer in samenwerking met de ABN AMRO Foundation plaatsvindt, worden dit jaar 800 eenzame ouderen in 29 steden bereikt. Eén van de vrijwilligers, die dit jaar met een boom, versieringen en lampjes op pad gaat, is mevrouw Femke van der Laan, echtgenote van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. Zij zal dit jaar in de hoofdstad één van de ouderen bezoeken.

Voor ruim 200.000 ouderen in Nederland is een gezellige kerst niet vanzelfsprekend. Zij hebben nog nauwelijks contact met anderen en brengen de kerstperiode vaak alleen door. Wetende dat vele anderen juist met de kerstdagen volop genieten van de gezelligheid van vrienden en familie, is dit voor hen extra wrang. Om dit leed enigszins te verzachten, heeft het Nationaal Ouderenfonds samen met ABN AMRO Foundation de actie ‘Kerstengel’ in het leven geroepen. Een actie, die de afgelopen jaren, door veel ouderen als hartverwarmend is ervaren.

Eén van de vrijwilligers die elk jaar aan de actie mee doet is Guus Scholte: “Het gaat natuurlijk niet alleen om de kerstboom, maar vooral om de tijd die ik met de oudere doorbreng. Ik probeer het altijd zo gezellig mogelijk te maken. De ouderen leven enorm toe naar ons bezoek. Het zijn voor de vrijwilligers, maar vooral voor de ouderen zeer waardevolle contactmomenten. Als ik daarna weer naar huis rijd, hoop ik altijd dat ik niet de laatste was die haar dit jaar bezoekt.”