‘Kerncentrale Petten zeer eenvoudig binnen te dringen’

Het terrein waarop de kernreactor in Petten staat is zeer slecht beveiligd. Op eenvoudige wijze kon zelfs radioactief materiaal bereikt worden. Deze schokkende onthulling is gedaan door het programma Border-Liners van online TV-station TowelTV.com.

De presentatoren van het programma wisten deze maal op eenvoudige wijze op het terrein van NRG in Petten te komen. “Het terrein is zogenaamd zeer streng beveiligd, maar we waren zo binnen”, vertellen Jeppe en Vince. De presentatoren hebben bijna twee uur over het terrein gelopen zonder ook maar opgemerkt te worden. Vince: “We hebben echt overal rond kunnen kijken en zijn heel dicht bij de kernreactor gekomen, echter het meest verontrustende was toch wel dat er radioactief materiaal zo voor het grijpen stond”.

Radioactieve vaten en ruimtes
De presentatoren konden maar moeilijk geloven dat ze door over slechts één hek te klimmen gelijk toegang kregen tot het immense terrein in de Pettense duinen waarop de kerncentrale staat. Jeppe: “Op veel plaatsen staan camera’s, maar de plek waar wij naar binnen zijn gekomen was volledig onbewaakt”. De presentatoren zijn vervolgens op het terrein ook door niemand opgemerkt, ondanks dat er zeer veel beveiligingscamera’s hingen. “Overal staat dat het verboden is om te filmen en te fotograferen, maar toen we eenmaal op het terrein waren konden we zelfs allerlei radioactieve vaten en speciale volledig blauw verlichte nucleaire ruimtes filmen”, verklaren de presentatoren.

Nationale veiligheid
De presentatoren zijn uiteindelijk op nog geen twintig meter van de reactor gekomen en zijn hier ook gestopt. Echter, personen met verkeerde intenties hadden zeer veel schade kunnen aanrichten. “Alleen al de informatie over het terrein die je ongestoord kan verzamelen, brengt de nationale veiligheid in groot gevaar”, vertelt Vince.

Border-Liners
In het online TV programma Border-Liners doen Jeppe en Vince iedere aflevering een poging om een streng verboden plek te bezoeken. Het programma laat zien dat zeer veel uiterst gevaarlijke plekken dramatisch slecht beveiligd zijn, waaronder de Noord/Zuidlijn en de brandstofopslag-gebieden in een deel van de Amsterdamse haven. Echter, Border-Liners draait niet uitsluitend om het aantonen van beveiligingslekken, maar ook om de kick te laten zien wat er zich achter ‘gesloten deuren’ bevindt. Iedere week komt er een nieuwe aflevering van Border-Liners beschikbaar op www.toweltv.com

Bekijk aflevering: online TV programma Border-Liners TowelTV.com aflevering 7

Plaats een reactie