Ruim baan voor de verbeelding! Dat bepleit Timothy Radcliffe, de Britse dominicaan die bekend staat om zijn humor, spiritualiteit en kritische analyses. Hij stelt dat de kerk opnieuw moet aansluiten bij het gewone leven van mensen. Maar hoe moet dat met een kerk in crisis en een gebrek aan jonge creatieve geesten?
Timothy Radcliffe gaat erover in gesprek met theologen Ellen van Wolde en Erik Borgman, schrijfster Vonne van der Meer en kunstenaar Jan Peter Muilwijk, om de vraag naar het verwoorden en verbeelden van geloof, ervaringen en verlangens te toetsen aan de praktijk.
Deze Edward Schillebeeckx Lezing vindt plaats op donderdag 1 december 2011 van 20.00 – 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. De voertaal is Engels.
Radcliffe’s stelling dat de kerk opnieuw moet aansluiten bij het gewone leven van mensen is geheel in de geest van de legendarische Nijmeegse theoloog Edward Schillebeeckx, die vond dat mensen steeds opnieuw zélf vorm moeten geven aan menselijkheid en aan de toekomst. Volgens hem is God ieder ogenblik nieuw.
Sprekers
– Timothy Radcliffe (1945) is dominicaan en emeritus hoogleraar theologie aan de Universiteit van Oxford. In 1992 werd hij als eerste Brit tot magister-generaal van deze bedelorde gekozen. Hij verwierf door zijn gevoel voor humor, gekoppeld aan subtiele en diepzinnige analyses van de moderne samenleving, religieus leven en de situatie van de katholieke kerk, een internationale reputatie. Zo heeft hij meerdere keren een lans gebroken voor het afschaffen van het priesterlijk celibaat. Verschillende boeken van zijn hand werden bestsellers. In 2007 won hij de Michael Ramsey Prijs voor zijn boek What is the point of being a Christian? In 2003 kende de Universiteit van Oxford haar hoogste eregraad – Doctor of Divinity – aan Radcliffe toe.
– Ellen van Wolde is hoogleraar Exegese oude testament en Bronteksten van het jodendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij haalde met haar oratie alle voorpagina’s toen ze stelde dat het Hebreeuwse woord bara niet scheppen maar scheiden betekent, in de media snel vertaalt als “God schiep de wereld niet, maar scheidde haar alleen.” Ze schreef echter ook samen met kunstenaar Maurice Spithoven Het boek Job, een creatieve en poëtische verbeelding van het bijbelboek Job.
– Erik Borgman is hoogleraar Systematische theologie aan de Universiteit van Tilburg, leken-dominicaan en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Theologie. Dit tijdschrift werd in 1961 opgericht door Edward Schillebeeckx. Borgman publiceert regelmatig in o.a. Trouw en Volzin over het ontstaan en de betekenis van gemeenschap.
– Vonne van der Meer (1952) schrijft romans, verhalen en toneelstukken. Haar debuut als toneelschrijver maakte ze in 1979 met de monoloog De behandeling. Verschillende proza-publicaties volgden. De doorbraak naar een groot publiek kwam met Eilandgasten (1999). In februari 2011 verscheen de roman De vrouw met de sleutel: een vrouw blijft na de plotselinge dood van haar man berooid achter. Ze moet aan het werk en plaatst een advertentie. Haar werk als voorlezer/instopper/welterustenzegger brengt haar in de slaapkamers van de meest uiteenlopende mensen. Vonne van der Meer is altijd geprezen voor haar heldere stijl, vakmanschap en het vermogen dicht op of onder de huid van haar personages te schrijven. In haar werk, dat vertaald werd in het Duits, Spaans, Frans, Servisch en Turks, spelen de verlangens en ervaringen van de hoofdpersonen een centrale rol. Vonne van der Meer is op latere leeftijd toegetreden tot de rooms-katholieke kerk.
– JanPeter Muilwijk (1960) is een kunstenaar die door het gebruik van figuratieve schilderkunst een boodschap wil overbrengen, een verhaal wil vertellen. Zijn eigen leven is hierbij het onderwerp waarbij hij geïnspireerd wordt door de directe omgeving van zijn huis en zijn tuin. Veel van de schilderijen hebben christelijke thema’s, maar omdat hij de kijker de ruimte wil geven voor een eigen interpretatie geeft hij de kunstwerken doelbewust algemene titels. Opvallend kenmerk in zijn werk is dat de figuren in zijn schilderijen geen karakter, uiterlijke kenmerken of emoties verbeelden, waardoor iedere toeschouwer zich gemakkelijk met de figuren kan identificeren. Hij verbeeldt in de realistische portretten, universele gevoelens en wijst de kijker op de haalbaarheid van het ongecompliceerde geluk. “…In de media en de kunst word je voortdurend geconfronteerd met de ellende in de wereld, dat is legitiem, maar ik wil daar iets tegenover stellen. Oprechtheid, kinderlijke eenvoud, broos geluk, positieve dingen die net zo goed deel uitmaken van het leven.” (Bron: Religieus Erfgoed)
– Stephan van Erp, universitair docent Dogmatiek aan de Radboud Universiteit, is gesprekleider.
Het trio Nathan Tax (zang), Yentl Demirel (zang) en Christof Abspoel (piano) vertolkt een eigen bewerking van It ain’t necessarily so. Dit lied, afkomstig uit de opera Porgy en Bess (Gershwin, 1927), bekritiseert een letterlijke interpretatie van de bijbel.
Deelname
Deelname € 9,50 | medewerkers en alumnipashouders RU € 7,- | studenten gratis
Datum: donderdag 1 december 2011, 20.00 -22.00 uur
Locatie: Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen
Inschrijven: Edward Schillebeeckx Lezing 2011
Dit is een activiteit van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Tijdschrift voor Theologie en de Stichting Edward Schillebeeckx.