Op 13, 14 en 15 februari 2012 vindt voor het eerst – op locatie Nieuwegein van het St. Antonius Ziekenhuis – de gerenommeerde internationale cursus van de European Association For Cardio-Thoracic Surgery (EACTS) plaats. De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met de afdeling Cardio-thoracale Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis. De EACTS is De Europese beroepsvereniging voor Hart- en Longchirurgie. Het St. Antonius Ziekenhuis is het grootste hartchirurgisch centrum in Nederland en loopt internationaal voorop op het gebied van nieuwe technieken voor hartchirurgie. Het congres richt zich op cardio-thoracaal chirurgen (in opleiding) uit Europa, zij leren via presentaties en meerdere live-hartoperaties de nieuwste technieken op het gebied van hartchirurgie.
Het Hartteam van het St. Antonius Ziekenhuis bestaat uit 9 hartchirurgen, 12 cardiologen en 5 fellow-cardiologen, die nauw samenwerken. Het Hartteam bestaat sinds 1948. De hartchirurgen voeren de meeste hartoperaties per jaar in Nederland uit. In 2011 waren dat er 1958 in totaal. Praktisch alle nieuwe technieken worden hier toegepast, met vanzelfsprekend alle voordelen voor de patiënt van dien. Ter wereld zijn er maar enkele centra met deze ervaring.
Het toegankelijk maken van deze nieuwste technieken is het belangrijkste doel van de EACTS-cursus. Eenmaal thuisgekomen in hun eigen land, kunnen de chirurgen en assistenten daar hun kennis in praktijk brengen. Doel is zoveel mogelijk hartpatiënten wereldwijd goed te kunnen helpen. Niet alleen inhoudelijke onderdelen over bijvoorbeeld de voor- en nadelen van de technieken staan daarom op het programma, maar ook het meekijken met live operaties. De hartchirurgen voeren deze uit en geven de cursisten tips en trucs om zelf een infrastructuur voor een dergelijk programma op te zetten in eigen land.
Gebruik van de nieuwste technieken brengt voordelen voor de patiënt
Het St. Antonius Hartcentrum kent een lange traditie in de behandeling van hart- en vaatziekten en heeft inmiddels grote ervaring met ‘minimaal invasieve’ hartoperaties. Bij dit soort operaties wordt de borstkas niet of slechts gedeeltelijk geopend, zoals vroeger wel het geval was.
De operaties worden op twee manieren uitgevoerd: via kleine incisies of met gebruik van een katheter.
De ingreep via kleine incisies wordt zonodig ondersteund met een camera om de beeldvorming te optimaliseren.
Bij een transkatheter ingreep brengt men een katheter via de lies of zelfs rechtstreeks via de punt van het hart in, en opereert de hartchirurg op geleide van deze katheters. Ondersteund door röntgen- en echobeelden kan de chirurg de ingreep verrichten. Uniek is de nauwe samenwerking bij deze operaties van hartchirurg én cardioloog samen op de operatiekamer.
Door het gebruik van deze nieuwe methoden heeft de patiënt een kleinere operatiewond, is de pijn na de operatie daardoor minimaal, de revalidatietijd korter en een operatief litteken niet of nauwelijks zichtbaar. Alle reden om deze technieken actief over te brengen op andere hartchirurgen.
Door het gebruik van deze nieuwe technieken is de opnametijd van de patiënt bovendien gemiddeld korter en daardoor goedkoper.
Kennisoverdracht hoog in het vaandel
Om de kwaliteit van de behandelingen aan het hart verder te verbeteren, is wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Het St. Antonius Hartcentrum heeft een eigen Research & Development-afdeling voor onderzoek naar nieuwe, verbeterde behandelmethodes, op nationaal en internationaal niveau. Jaarlijks organiseren zij een groot congres specifiek voor cardiologen, het congres voor deze groep vond vrijdag 10 februari 2012 plaats in Nieuwegein. Daarnaast geeft het St. Antonius Ziekenhuis met regelmaat trainingen aan diverse geïnteresseerde doelgroepen. De overdracht van kennis blijft bij het St. Antonius Ziekenhuis de komende jaren centraal staan.
Over EACTCS: European Association For Cardio-Thoracic Surgery
EACTS heeft sinds 1986 meer dan 2000 leden uit ongeveer 70 landen. Alhoewel EACTS oorspronkelijk een Europese organisatie is, heeft zij inmiddels leden van over de hele wereld. Haar belangrijkste doelen zijn om opleidingen op het gebied van hartchirurgie te verzorgen, om onderzoek te promoten en om resultaten te delen. Binnen EACTS werken diverse leden aan de verbetering van hartchirurgie.
Erg duidelijk vooral als je voor het eerst met een hartkwaal wordt geconfereerd word. Na 72 jaar nooit geen pillen en nu een handvol.