Keizersnede op bestelling, ja of nee?

0
706

Van de week vertrok een echtpaar naar Tanzania. Hij gaat daar werken in een bouwproject en zij is zwanger. Over een paar maanden komen ze even terug. Op de tweede dag van terugkeer heeft zij een keizersnede gepland. Die is medisch niet noodzakelijk.

De gynaecoloog had daar geen bezwaar tegen. Want de vrouw is toch baas in eigen buik? En marktwerking in de zorg is er toch gekomen om aan de vraag van de patiënt tegemoet te komen?

Het stel wil niet dat de bevalling in Tanzania plaatsvindt. De verloskundige klinieken aldaar vinden ze te onveilig. Drie weken later vliegen ze terug naar Tanzania. Dan zit zijn vakantie erop.

De zwangere vrouw vroeg ondergetekende wat ik ervan vond. Niet doen zei ik. Geniet van de natuurlijke bevalling en de kraamtijd thuis. Wat zouden jullie zeggen, beste lezers? En vinden jullie dat de zorgverzekeringswet zo’n bestelde keizersnede moet betalen?

Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.