Kauwtest helpt patiënten met mondkanker

0
749

Het UMC Utrecht heeft een test ontwikkeld om het kauwvermogen van patiënten met mondkanker te meten. Ook andere ziekenhuizen en universiteiten gebruiken de kauwtest al.

Een kauwtest kan helpen om een beeld te krijgen van het verschil in kauwvermogen bij patiënten met diverse soorten protheses (met en zonder implantaten).

Orofaciale fysiotherapeut Caroline Speksnijder van het UMC Utrecht bedacht daarom tweekleuren-kauwgom: een stuk kneedwas van rood en blauw.

Het gekauwde stuk kneedwas laat zien hoe goed de proefpersoon heeft gekauwd. Is het stuk vrijwel egaal paars, dan is de kauwfunctie optimaal. Zijn er nog duidelijk rode en blauwe stukken zichtbaar, dan is het resultaat al wat minder. Bij sommige patiënten zijn niet alleen de kleuren nauwelijks vermengd, maar is zelfs de oorspronkelijke ronde vorm nog zichtbaar. Het gekauwde stuk wordt ingescand en via Photoshop geanalyseerd. Het kauwvermogen kan daardoor in een getal uitgedrukt worden.

Andere ziekenhuizen en universiteiten gebruiken de kauwtest ook al. Speksnijder: ‘Zij gebruiken hem voor patiënten met verschillende aandoeningen. Niet alleen mondkanker, maar ook jeugdreuma, spierziekten en kaakbreuken.’

Meer informatie
– magazine Uniek van het UMC Utrecht: Kauwgomtest