Karina de Leeuw van Brandwondencentrum Groningen wint Kreisprijs 2011

0
874

Karina de Leeuw, die onderzoek deed bij het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen, heeft maandag 28 november 2011 de Kreisprijs 2011 gewonnen. Haar onderzoek naar een nieuwe manier om te bepalen of een brandwondenpatiënt voldoende vocht in z’n lichaam heeft, werd uitgeroepen tot de beste publicatie van een jonge onderzoeker over brandwondenzorg in het afgelopen jaar.

Karina de Leeuw winnares ‘Kreisprijs 2011

Over- en ondervulling
Bij brandwondenpatiënten ontstaat er veel vochtverlies via de beschadigde huid. Bovendien zwellen de weefsels op doordat het vocht gemakkelijk uit de bloedbaan treedt. Hierdoor hebben brandwondenpatiënten in eerste instantie heel veel vocht nodig. Echter teveel vocht heeft ook weer nadelen. Het onderzoek van De Leeuw toonde aan dat het bepalen van het zogeheten BNP in het bloed en de proteinurie (eiwitten in de urine) behulpzaam kan zijn bij het vaststellen van de vullingsstatus van een patiënt. Bovendien lijken deze waarden ook te kunnen voorspellen hoe de uitkomst van de patiënt zal zijn.

3000 euro
De jury, bestaand uit artsen van de drie brandwondencentra in Nederland, was onder de indruk van haar mooie en duidelijke presentatie over een vrij technisch onderwerp. Ook de mogelijkheid de resultaten direct in de kliniek toe te passen, gooide hoge ogen.

De prijs, een bedrag van 3000 euro bestemd voor verder onderzoek, werd uitgereikt in het Kennemer Theater in Beverwijk, waar op 28 november het symposium ‘Littekenreconstructie bij brandwonden’ werd gehouden.

Robert Kreis
De Kreisprijs is in 2009 ingesteld door het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk, als waardering voor prof.dr. Robert Kreis. Kreis heeft zich 32 jaar in het Rode Kruis Ziekenhuis ingezet voor de brandwondenzorg en was 10 jaar lang hoogleraar brandwondengeneeskunde aan de VU.