Karel de Grote-prijs voor jongeren 2012

De Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt op 15 mei om 11.00 uur uitgereikt in Aken. De prijs wordt toegekend aan jongerenprojecten die de ontwikkeling van het Europees bewustzijn bij jonge mensen aanmoedigt. De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, voormalig EP voorzitter Hans- Gert Pöttering, de voorzitter van de Stichting Karel de Grote-prijs, Michael Jansen, alsmede de burgemeester van Aken, Marcel Philipp, zullen deelnemen aan de ceremonie.

Rolmodellen voor jonge Europeanen
De Europese Karel de Grote- prijs voor jongeren wordt toegekend aan projecten uitgevoerd door jongeren tussen 16 en 30 jaar. De winnende projecten dienen als rolmodel voor Europese jongeren en bieden praktische voorbeelden van Europeanen die samen in eenzelfde gemeenschap leven. Jongerenuitwisselingsprogramma’s, jongerenconferenties en internetprojecten met een Europese dimensie behoren tot de genomineerde projecten.

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren die gezamenlijk wordt georganiseerd door het Europees Parlement en de Stichting Karel de Grote-prijs wordt jaarlijks uitgereikt. Dit is de vijfde edititie. Vorig jaar won het Engelse online lifestyle magazine voor Europese jongeren ‘Europe & Me’. De tweede prijs ging naar ‘Balkan Beyond Borders’, een korte-filmproject (Griekenland) en de derde prijs ging naar ‘Escena Erasmun Project’ (Spanje), een cultureel uitwisselingsprogramma voor Erasmusstudenten.

Totaal prijzengeld van € 10.000
De drie winnende projecten zullen beloond worden met fondsen van respectievelijk € 5.000, € 3.000 en € 2.000. De winnaars zullen ook uitgenodigd worden voor een bezoek aan het Europees Parlement.

Selectieprocedure
Nationale jury’s bestaande uit tenminste twee Europarlementariërs en een vertegenwoordiger van een jongerenorganisaties hebben ieder een nationale winnaar gekozen uit de 26 lidstaten (geen Maltees project ingediend). Hieruit heeft de Europese jury, bestaande uit drie Europarlementariërs, de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en vier vertegenwoordigers van de stichting van de Internationale Karel de Grote-prijs, in april drie winnaars geselecteerd.
Vertegenwoordigers van de 26 projecten zijn uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Aken.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden in Auditorium I van de RWTH Universiteit (Templergraben 55, 52062 Aken) op 15 mei 2012. Het evenement start om 11.00 uur.

Plaats een reactie