Karakterveranderingen na beroerte halen leven getroffenen overhoop

Zeven van de tien mensen die een beroerte hebben overleefd, houden blijvend last van neuropsychologische problemen. Karakterveranderingen bijvoorbeeld kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van getroffenen, zoals het verlies van werk en gezin. De Hersenstichting start maandag a.s. met een radio- en tv-campagne om getroffenen en hun omgeving te informeren. Iedereen kan gratis tips over omgaan met karakterveranderingen aanvragen via www.hersenstichting.nl .

Elke dag krijgen gemiddeld 112 Nederlanders een beroerte, per jaar zo’n 40.000 mensen. Drie van de vier blijven in leven. Nederland telt naar schatting zo’n 226.200 mensen die een beroerte hebben overleefd. Beroerte is de voornaamste oorzaak van invaliditeit. De kosten van zorgconsumptie door beroertegetroffenen worden geschat op ruim € 1,5 miljard per jaar. Beroerte staat op nummer vijf in de top tien van duurste ziekten.
Hersenstichting-directeur Peter Schoof: ‘Wij vragen aandacht voor de chronische gevolgen van beroerte. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat eerst alle aandacht uit naar het herstel van fysieke functies. Vervolgens blijven veel mensen last houden van ‘onzichtbare’ cognitieve klachten die heel divers kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn karakterveranderingen, mentale traagheid, slechte concentratie of vergeetachtigheid. Vaak krijgen deze mensen hierdoor ook problemen in hun relatie met de partner, de werkgever en vrienden. De gevolgen kunnen dus heel dramatisch zijn. Patiënten zoeken soms jarenlang naar adequate hulp of worden behandeld na een verkeerde diagnose. Met onze campagne willen we mensen praktische tips geven hoe met problemen zoals karakterveranderingen om te gaan’.

De Hersenstichting heeft sinds kort een nieuw wetenschappelijk onderzoeksprogramma Beroerte – bevorderen van herstel. Programmaleider dr. Lenneke van Hooijdonk: ‘Na een beroerte kunnen mensen de rest van hun leven last houden van de gevolgen, ook al zie je niets meer aan de buitenkant. Sommigen krijgen een ander temperament, een andere persoonlijkheid. Voor de omgeving is ’t soms moeilijk te accepteren dat de echtgenoot, ouder of kind niet meer dezelfde persoon is als vroeger. Met ons nieuwe onderzoeksprogramma willen we betrokkenen hoop bieden op méér herstel. Met als doel een hogere kwaliteit van leven. Dit doen we door onderzoek mogelijk te maken naar therapieën die functioneel herstel kunnen bevorderen. Ook maken we met dit programma onderzoek mogelijk naar de bevordering van herstel van hersenweefsel. Uit eerder onderzoek weten we al dat de herstelkansen van hersenweefsel na hersenschade groter zijn dan voorheen werd gedacht. De komende vier jaar willen we elk jaar twee grote onderzoeken laten doen’.

Informatie over omgaan met ‘Karakterverandering na hersenletsel, is gratis aan te vragen via www.hersenstichting.nl of via tel. 070-3024747.

1 gedachte over “Karakterveranderingen na beroerte halen leven getroffenen overhoop”

  1. lieve mensen, ik heb 10 jaar geleden een hersenbloeding gehad en geloof me het komt na lang zoeken en doen wat er te doen is weer goed. Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte en blijf de hulp die geboden of waar je zelf naar moet zoeken gebruiken. Ik ben met de laatste fase bezig en voel me weer heel gelukkig. Groetjes Martha

    Beantwoorden

Plaats een reactie