Kapot bot? Liposuctie biedt uitkomst

Regeneratieve geneeskunde, waarin het lichaam zelf wordt ingezet om weefsels te repareren, is een exploderend veld, ook binnen VUmc. Orthopedisch onderzoeker Marco Helder gebruikt stamcellen uit vet om bot in kaak en wervelkolom weer aan te laten groeien. De eerste klinische testen starten binnenkort.

Bot- of kraakbeenproblemen

Hernia, knieproblemen en loszittende kaakimplantaten hebben een ding gemeen: bot- of kraakbeenproblemen. Al deze aandoeningen zijn moeilijk te verhelpen: bot en kraakbeen weer laten aangroeien gaat moeizaam, en synthetische materialen, hoewel deels succesvol, kunnen die weefsels niet helemaal vervangen. Het alternatief is bot herplaatsen, maar dat betekent een ingrijpende operatie die bovendien vaak resulteert in pijn op de plaats waar het bot wordt weggehaald.

Ethische bezwaren

Het antwoord op al deze problemen zouden wel eens stamcellen kunnen zijn, en dan vooral die uit vetweefsel. Marco Helder, orthopedisch onderzoeker verbonden aan de VUmc-afdeling orthopedie binnen het onderzoeksinstituut MOVE, experimenteert er al sinds 2002 mee.

“Stamcellen zijn reservoir-cellen, ze kunnen zich nog differentiëren in alle typen weefsels, van hart- en bindweefsel tot spier en bot”, legt hij uit. “Ideaal dus om kapot of gedegenereerd weefsel mee te repareren.”

Meer informatie

1 gedachte over “Kapot bot? Liposuctie biedt uitkomst”

  1. Beste lezer,

    Als men al weet dat stamcellen uit buikvet wonderen kan verrichten met betrekking tot genezing waarom word hiervan niet gebruik van gemaakt? Kan men zich aanmelden voor deze klinische testen?

    Met vriendelijke groet,

    Nevim

    Beantwoorden

Plaats een reactie