Kapot bot? Liposuctie biedt uitkomst

Regeneratieve geneeskunde, waarin het lichaam zelf wordt ingezet om weefsels te repareren, is een exploderend veld, ook binnen VUmc. Orthopedisch onderzoeker Marco Helder gebruikt stamcellen uit vet om bot in kaak en wervelkolom weer aan te laten groeien. De eerste klinische testen starten binnenkort.

Hernia, knieproblemen en loszittende kaakimplantaten hebben een ding gemeen: bot- of kraakbeenproblemen. Al deze aandoeningen zijn moeilijk te verhelpen: bot en kraakbeen weer laten aangroeien gaat moeizaam, en synthetische materialen, hoewel deels succesvol, kunnen die weefsels niet helemaal vervangen. Het alternatief is bot herplaatsen, maar dat betekent een ingrijpende operatie die bovendien vaak resulteert in pijn op de plaats waar het bot wordt weggehaald.

Ethische bezwaren
Het antwoord op al deze problemen zouden wel eens stamcellen kunnen zijn, en dan vooral die uit vetweefsel. Marco Helder, orthopedisch onderzoeker verbonden aan de VUmc-afdeling orthopedie binnen het onderzoeksinstituut MOVE, experimenteert er al sinds 2002 mee. ‘Stamcellen zijn reservoir-cellen, ze kunnen zich nog differentiëren in alle typen weefsels, van hart- en bindweefsel tot spier en bot’, legt hij uit. ‘Ideaal dus om kapot of gedegenereerd weefsel mee te repareren.’

Lees verder: Kapot bot? Liposuctie biedt uitkomst

Plaats een reactie