Kans op vroegontdekking mond-halskanker vergroten

In het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam wordt op 4 februari 2011, wereldkankerdag, de Mond- Hals Screening Polikliniek geopend. Hierdoor hopen de hoofd-halschirurgen in een zo vroeg mogelijk stadium afwijkingen in de mond en hals te kunnen onderzoeken op kwaadaardige cellen.

Kanker in het hoofd-hals gebied behoort inmiddels tot een van de 6 meest voorkomende vormen van kanker. Tumoren van de slijmvliezen in de mond en keel zijn de meest voorkomende. De symptomen van deze vorm van kanker worden vaak pas in een later stadium herkend. Omdat tumoren in het mond-hals gebied vrij snel groeien wordt de kans op een succesvolle behandeling kleiner en de gevolgen van de behandeling ingrijpender.

Voor een bezoek aan de Mond-hals Screening Polikliniek heeft de patiënt alleen een verwijzing nodig van de huisarts.

Het aantal nieuwe patiënten met kanker in het hoofd/halsgebied bedroeg in 2010 ongeveer 2.500 per jaar. Bij iets minder dan 1.000 patiënten gaat het dan om kanker in de mondholte. Een zwelling in de hals kan berusten op zowel kanker alsook vele goedaardige aandoeningen. Ondanks het toenemende aantal patiënten met hoofd/halskanker zijn deze vormen van kanker toch een relatieve zeldzaamheid. Ter vergelijking: in Nederland krijgen ieder jaar ca. 13.000 vrouwen borstkanker, ca. 9.000 mannen prostaatkanker, ca. 11.000 mensen dikkedarmkanker en ca. 9.000 mensen longkanker.

Plaats een reactie