Kankerpatiënten zoeken 1.000 gedachten

Een team van kankerpatiënten gaat op donderdag 29 september 2011 op Leiden Centraal Station op zoek naar 1.000 gedachten. Op www.facebook.com/kankerwatdoejij kunnen mensen hun gedachten over kanker achterlaten. De 1.000 mooiste posts worden gebundeld in het boek ‘1.000 gedachten over Kanker, dit deden zij’.

De actie op het Centraal Station van Leiden is op donderdag 29 september tussen 07.00 en 13.00 uur.

Een team van ex-kankerpatiënten gaat het gesprek aan over kanker en nodigen reizigers uit hun gedachten te delen via Facebook. Wat zijn hun gedachten over het gevecht tegen kanker? Hoe verwerk je het verlies van iemand die overleden is aan kanker. De deelnemers kunnen hun verhalen versturen via hun smartphones. Maar ook kunnen ze hun denkbeelden posten via computerzuilen die op het station staan.

Kanker. Wat doe jij?
De actie op het station in Leiden is de start van de campagne: Kanker. Wat doe jij? De campagne vraagt aandacht voor het gebruik van de NFK PatiëntenWijzer van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De patiëntenwijzers maken het voor kankerpatiënten mogelijk de zorg van ziekenhuizen in Nederland met elkaar te vergelijken. Hoe staat het bijvoorbeeld met de deskundigheid van artsen en andere zorgverleners? Overleggen ze voldoende? Is de vereiste medische apparatuur wel aanwezig? Welke keuzes heb ik eigenlijk? Hoe word ik verder begeleid? En is er begeleiding voor mijn partner of kinderen? De wijzer ondersteunt patiënten om meer regie te nemen over hun behandelpan. Een belangrijk speerpunt van de NFK. Belangrijk ook omdat er steeds meer wordt gevraagd van de patiënt om eigen verantwoordelijkheid te nemen in het organiseren van zorg. De campagne bestaat uit affiches, advertenties en de actiesite: www.nfk-patientenwijzer.nl.

Patiëntenwijzers
Op dit moment zijn er patiëntenwijzers voor: bloed- en lymfklierkanker, darmkanker en borstkankerzorg (borstkankermonitor). In 2012 komen er nieuwe patiëntenwijzers; een patiëntenwijzer prostaatkanker en mogelijk een patiëntenwijzer longkanker. De inhoud van de patiëntenwijzers is afgestemd met vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen van artsen en verpleegkundigen. De ziekenhuizen leveren de gegevens aan.

Plaats een reactie