‘Kanker is topsport’

In het hele land zijn komende weken posters te zien met daarop sportende kankerpatiënten. De campagne ‘Kanker is topsport’ wordt maandag 23 mei 2011 door Clémence Ross gelanceerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Stichting Tegenkracht roept minister Schippers van VWS en de zorgverzekeraars op sportbegeleiding van kankerpatiënten op te nemen in het basispakket.

Op de vijf verschillende posters zijn sportende kankerpatiënten te zien. De campagne wordt gelanceerd door Clémence Ross, oud staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en nu directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. “Sport en bewegen helpt ernstig zieke mensen”, zegt Ross. “Het zou goed zijn als alle kankerpatiënten die dat willen de mogelijkheid krijgen te sporten.”

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat verantwoord sporten de kwaliteit van leven van kankerpatiënten bevordert. Het bekendste voorbeeld van een sporter die kanker heeft overwonnen is wielrenner Lance Armstrong. Dichter bij huis kennen we zwemmer Maarten van der Weijden en bokser Esther Schouten, die Tegenkracht een warm hart toedraagt.

“Met de campagne willen we benadrukken hoe belangrijk sport is voor kankerpatiënten”, zegt Matijs Jansen van Tegenkracht. “Deelnemers aan ons Sportplan geven zelfs aan weer vertrouwen in hun eigen lichaam te hebben gekregen. Helaas wordt sportmedische begeleiding nu in het aanvullende pakket van slechts één zorgverzekeraar vergoed. We hebben minister Schippers van VWS per brief opgeroepen zorgverzekeraars te verplichten de zorg op te nemen in het basispakket.”

Tegenkracht is opgericht door voormalig kankerpatiënt Jelle Wolthuizen. De stichting heeft afgelopen jaren ruim 450 kankerpatiënten begeleid. Jaarlijks krijgen 90.000 Nederlanders kanker, ruim 22.500 patiënten geven aan te willen sporten. Als de begeleiding wordt vergoed, kunnen meer patiënten worden geholpen. Het sportplan op maat van Tegenkracht kost gemiddeld 100 euro per maand.

7 gedachten over “‘Kanker is topsport’”

 1. ik hoop ook echt dat het gaat lukken om het in de verzekering te krijgen.
  want sporten na deze ziekte is echt heel goed ik zie het aan mijn moeder, zij is ook 1 van de mensen die op de poster in amsterdam is te zien!! de mevrouw in badpak!
  ik ben echt super trots op haar dat ze dat toch maar even heeft gedaan!!!

  Beantwoorden
 2. Ondanks de goede bedoeling van de campagne, waar ik wel achter kan staan, vind ik het een erg slecht thema, ‘Kanker is topsport’. Kanker is geen topsport, zelfs geen sport. Kanker is een ziekte. Kun je niet tegenopsporten.

  Over de gevolgtrekkingen van een kreet als ‘Kanker is topsport’ is blijkbaar niet goed nagedacht. Mensen die overlijden aan kanker hebben niet ‘gewonnen’, niet genoeg gesport?

  Al met al vind ik het eigenlijk behoorlijk smakeloos.

  Beantwoorden
 3. Ik ben het helemaal eens met Hermen.

  ‘Sport en bewegen helpt ernstig zieke mensen’, dat is het thema. Nee daar moet dan iets flitsends van gemaakt worden. In mijn ogen slaat de slogan ‘kanker is topsport’ de plank mis.

  Beantwoorden
 4. Geen lekkere campagne!
  Goed bedoeld, zeker!
  Na kanker te hebben gehad+ de bijbehorende rotbehandelingen (hulde aan de doctoren) en mezelf weer prima op de been heb weten te krijgen door, inderdaad, net zo enthousiast weer te gaan sporten als ik daarvoor al deed, ben ik weer helemaal het dametje (jaja tot het weer ergens opduikt, dan is de prognose stukken minder!).
  Dus; ik hardloop weer een uur, befiets de Mnt Ventoux oid, werk weer 5 volle dagen maar………dat maakt niet dat IK iets ‘overwonnen’ heb, laat staan dat ik een topsportster word. Ik had alleen de mazzel van een toch al sterk lijf en kanker die in eerste instantie weg te werken is. Totdat……
  De moderne medische wetenschap zorgt ervoor dat veel mensen weer normaal kunnen leven, en je moet er wel flink wat voor doen, maar de term ‘overwinnen’ vind ik nergens op slaan. Mijn vriend(in)nen die een soort kanker hadden waar niets meer aan te doen viel hebben dan niet genoeg getopsport??!! Onzin !!!
  En als het toch weer opduikt…word ik helemaal nooit een topsporter maar hoop ik dat de wetenschap weer iets vind om het uiteindelijke waarschijnlijke einde uit te stellen.
  Dus…………ff beter nadenken voordat je zulke vervelende posters ophangt.
  Ze kwetsen mij (en verloren dierbaren) weer elke keer.

  Beantwoorden
 5. Al die kreten: “Dit gevecht kon hij/zij niet winnen, kanker is topsport, hij/zij heeft de strijd tegen kanker gewonnen/verloren” zijn verkeerd en onsympathiek.

  Kanker is een rotziekte die je overkomt en waar je niets aan kunt doen. Altijd gezond geleefd, en pats boem opeens heb je kanker. Je kunt alleen zoeken naar de beste behandeling en dan maar hopen dat het niet meer terugkomt. Ik heb nooit een seconde gevoeld dat ik aan het “strijden” was.

  Misschien zou men meer met kankerpatienten moeten praten voordat men zulke domme uitdrukkingen gebruikt.

  Beantwoorden
 6. Inderdaad! Ook ik vind het een verkeerde leuze. Kanker overkomt je. Dat heb ik 8 jaar geleden ook meegemaakt. Ik had het enorme geluk, dat ik meereed op het juiste moment van de wetenschap, de beste doktoren en de juiste plaats. Dat is van essentieel belang. Ik heb nooit een moment gehad dat ik bezig was met een gevecht te leveren. Wel vind en vond ik het van belang dat ik mee kon doen aan Herstel & Balans en dat de begeleiding daarin o.l.v. een goede fysiotherapeut opgenomen dient te worden in het basispakket van de zorgverkeraar

  Beantwoorden
 7. Bah, wat een afschuwelijke slogan. Welke achterlijke reclameyup heeft dat bedacht? Wat is goud bij de topsport kanker? Een nare stervenspriode tot de dood erop volgt? Of dat je in leven blijft? De vergelijking is respectloos en gaat volledig mank. Ik rij door ons dorp en wordt om de 10 lantaarnpalen herinnerd aan mijn ziekte zonder dat ik enig idee had waar het over ging. Nu ik het wel weet is mijn afkeer toegenomen.

  Is reuma, ms, een hersenbloeding, hartfalen ook topsport? Hou toch op met deze flauwekul. Kanker is een nare ziekte. Je gaat niet naar de dokter om de een of andere wedstrijd te winnen met heroische magische krachten. De dokter schrijft een behandeling voor en die volg je zo goed en zo kwaad als dat gaat. En je hoopt op herstel. Dat is alles.

  De magische krachten laten we maar bij de wonderdokter of de medicijnman in verre landen. Maar zo’n campagne is goed voor de magische portemonnaie van ex-politici, de reclamewereld, etc.

  Driewerf bah.

  Beantwoorden

Plaats een reactie