“Kangoeroevlees is een risico voor de volksgezondheid”

Marianne Thieme wil dat kangoeroeproducten voortaan geweerd worden uit Nederland en Europa. De productie van kangoeroevlees in Australië gaat gepaard met ernstige aantasting van het dierenwelzijn, zoals het doodknuppelen van jonge dieren en het voor dood achterlaten van zwaargewonde kangoeroes.

Daarnaast brengt het vlees ook grote volksgezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom vraagt de Partij voor de Dieren (PvdD) in Kamervragen om een importverbod.

kangoeroe

Dierenwelzijn
Het doden van kangoeroes voor vlees gaat gepaard met ernstige welzijnsproblemen. Jonge kangoeroes worden doodgeknuppeld omdat de Australische regering dit de meest humane methode vindt. Ouderdieren worden afgeschoten, waarbij jonge kangoeroes kansloos worden achtergelaten om of ten prooi te vallen aan roofdieren of te sterven van de honger. Daarnaast wordt de kangoeroe gewond achtergelaten wanneer die op een andere plek dan in de kop is geraakt. Kangoeroevlees mag alleen verkocht worden bij doding door kopschot.

E-coli en Salmonella
Naast de ernstige aantasting van het dierenwelzijn brengt het kangoeroevlees grote risico’s voor de volksgezondheid met zich mee. Uit meerdere studies blijkt dat het vlees met hoge percentages E-coli (poepbacterie), Salmonella en Toxoplasma gondii besmet kan zijn.

kangoeroe

De Australische kangoeroevleesindustrie lapt de meest basale hygiënevoorschriften aan haar laars, blijkt uit onderzoek van de Australische Voedsel- en Warenautoriteit. Karkassen worden opgehangen aan roestige haken, levende en dode dieren verblijven in dezelfde ruimtes, er is een gebrek aan water en hygiëne en een verhoogd risico op kruisbesmettingen.

Importverbod Californië en Rusland
Terwijl andere landen zoals Rusland en de Amerikaanse staat Californië al een importverbod hebben ingesteld, importeert Nederland bijna 800.000 ton kangoeroeproducten. Dit is een toename van 400% sinds 2007 en behelst zo’n 17% van de totale Australische productie. Nederland is daarmee een van ‘s werelds belangrijkste afnemers van kangoeroevlees.

Marianne Thieme
Marianne Thieme, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme pleit daarom in Kamervragen voor een importverbod voor kangoeroeproducten. Thieme: “Het doodknuppelen van zeehonden heeft eerder al geleid tot een importverbod voor zeehondenbont. Nu bij kangoeroes dezelfde gruwelijke methode wordt gehanteerd, moeten Nederland en Europa ook nee zeggen tegen kangoeroevlees. Daarbij is vast komen te staan dat het eten van kangoeroevlees grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengt wegens onder meer gevaarlijke bacteriën”.

De PvdD werkt samen met de Animal Justice Party in Australië.

Plaats een reactie