Kangoeroevest maakt van ouders een couveuse

Moeders en vaders in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven kunnen zelf de couveuse zijn voor hun te vroeg geboren baby. Het gloednieuwe Vrouw Moeder Kind-Centrum heeft dinsdag 15 mei 2012 als eerste ziekenhuis ter wereld een kangoeroevest in gebruik, waarmee de baby huid op huid op de borst van één van zijn ouders ligt.

Bij kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd, is het de lichaamstemperatuur van vader of moeder die het kind warm houdt, in plaats van de warme lucht van een couveuse. Deze behandelmethode wordt steeds meer toegepast op Nederlandse couveuse-afdelingen. Ooit uitgevonden in Colombia bij een gebrek aan couveuses, veroverde het kangoeroeën langzaam de neonatologie-afdelingen in Westerse landen.

De lijst met bewezen positieve effecten is haast eindeloos. Zo heeft huidophuidcontact een positief effect op de ademhaling en hartslag, het gewicht, het slaappatroon en de hersenontwikkeling, en stimuleert het de borstvoeding. Ook bevordert het lichamelijk contact de hechtingsband tussen de ouder en het kind, waardoor ouders beter in staat zijn hun ouderrol te vervullen. Uiteindelijk resulteert dit alles in een verkorte opnameduur.

Maar hoe goed kangoeroeën ook is, voor de ouder is het niet altijd comfortabel. Moeder zit vaak met ontkleed bovenlichaam op de afdeling, wat soms koud en ongemakkelijk is. Beademingsslangen worden op de huid van de ouder geplakt, en de ouder heeft beide handen nodig om de baby in de juiste positie te houden. Om deze redenen wordt buidelen in Nederlandse ziekenhuizen meestal slechts voor korte perioden per dag toegepast.

Het Benjamin Kangoeroevest dat vandaag officieel is gelanceerd door het bedrijf BabyBloom Healthcare, moet daar verandering in brengen. Het vest bevestigt het kind met een speciale buidel veilig op de borst van de ouder. De moeder of vader heeft zo de handen vrij om bijvoorbeeld een boek te lezen. Speciale bevestigingsstrips zorgen voor een veilige bevestiging van alle slangen, buizen en draden waarmee de baby aan apparatuur verbonden is. In de mouwen zitten spiegels, zodat moeder of vader oogcontact kan maken met de baby.

Het vest werd ontworpen door de Nederlandse NICU-verpleegkundige Anne-Marie Hofstede. Na 10 jaar als NICU-verpleegkundige te hebben gewerkt, werd haar vierde kind, Benjamin, geboren na een zwangerschapsduur van slechts 25 weken; bijna 4 maanden te vroeg. Zij en haar man besloten de kangoeroemethode zoveel mogelijk toe te passen, en brachten gedurende 4 maanden vele uren per dag buidelend door. Benjamin is nu 4 jaar en is een gezonde en vrolijke kleuter.

Het jonge Nederlandse bedrijf BabyBloom Healthcare maakte het vest samen met de ontwerpster productieklaar en zorgde dat het aan alle wetgeving voor medische producten voldeed. Vanaf vandaag is het product te koop voor ziekenhuizen en ouders. Het MMC is het eerste ziekenhuis dat de vesten in gebruik neemt, maar er is al veel interesse uit andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Kangoeroeën staat vandaag wereldwijd extra in de aandacht vanwege ‘International Kangaroo Care Awareness Day’.

Het Máxima heeft onlangs het hypermoderne Vrouw Moeder Kind-centrum geopend. In dit nieuwe centrum wordt couveusezorg op Intensive Care-niveau gegeven op kamers waar moeder en kind tegelijk verblijven. Een internationaal uniek concept. Met de aanschaf van de kangoeroevesten zet MMC maximaal in op het belang van nabijheid tussen ouder en kind.

Prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo, kinderarts-neonatoloog bij het Máxima: “We zien hier dagelijks hoe belangrijk kangoeroeën is voor premature kinderen en kinderen met een laag geboortegewicht. Wij zijn erg blij dat we nu een hulpmiddel hebben om ouders te ondersteunen om vaak en lang met hun baby te kangoeroeën.”

Anne-Marie Hofstede: “Een goede medische en verpleegkundige zorg is voor een te vroeg geboren kind essentieel. Maar door mijn ervaring met Benjamin ben ik ervan overtuigd dat ook de aanwezigheid en zorg van de ouders voor hun kind op de neonatologieafdeling onmisbaar is. De voortijdige komst van Benjamin en mijn ervaring als NICU-verpleegkundige hebben mij geïnspireerd om het Benjamin Kangoeroe Vest te ontwikkelen. “Ik ben trots dat vanaf vandaag het vest beschikbaar is zodat andere ouders en hun kinderen geholpen kunnen worden bij het beste dat je voor je te vroeg geboren kind kunt doen: kangoeroeën”.

Heleen Willemsen, directeur BabyBloom Healthcare: “Het is onze missie is om neonatologieafdelingen wereldwijd kind- en oudervriendelijk te maken. Hiervoor ontwikkelden wij de BabyBloom couveuse, die het contact tussen ouder en kind stimuleert. Het vest en de couveuse vormen samen het perfecte duo voor familievriendelijke neonatologie.We hopen dat we met het op de markt brengen van het Benjamin Kangoeroevest bijdragen aan een cultuuromslag in ziekenhuizen naar vaker, langer, en met meer kinderen kangoeroeën”.

Plaats een reactie