Kan intensieve vasculaire zorg dementie vertragen?

  0
  609

  Bij mensen met een vorm van dementie lijkt sprake van een combinatie van vaatafwijkingen en eiwitophopingen. Edo Richard ging, binnen de zogeheten EVA-studie (Evaluation of Vascular care), na of intensieve vasculaire zorg (aanpak van hart- en vaatziekten, verlaging van cholesterol en leefstijladviezen) bij mensen met beginnende dementie verdere cognitieve achteruitgang kan vertragen.

  De resultaten vielen tegen, wellicht omdat de extra vaatzorg te laat kwam. Vervolgonderzoek – de pre-DIVA-studie (Prevention of Dementia by Intensive Vascular Care) – richt zich daarom op de vraag of intensieve vaatzorg bij bejaarden zonder Alzheimer misschien kan voorkomen dat ze de ziekte krijgen.

  Promotie
  Dhr. E. Richard / Geneeskunde

  Proefschrift
  Vascular factors in dementia – prevention and pathology

  Datum
  Dinsdag 25 mei 2010, 12:00 uur

  Promotor
  Dhr. prof. dr. W.A. van Gool
  Dhr. prof. dr. P. Eikelenboom

  Locatie
  Agnietenkapel
  Oudezijds Voorburgwal 231
  1012 EZ Amsterdam

  Vorig artikelNieuw inzicht in ontwikkeling tumor
  Volgend artikelNieuwe bewaarvloeistof donornier geeft beter resultaat
  Avatar
  De Universiteit van Amsterdam heeft een lange geschiedenis. Voortgekomen uit het Athenaeum Illustre (1632) behoort de UvA met ruim 30.000 studenten, 5.000 medewerkers en een budget van bijna 500 miljoen euro tot de grote algemene universiteiten in Europa. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvindt op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. De UvA wil een inspirerende, breed georiënteerde, internationale academische omgeving bieden, waarin de talenten van staf en studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen.