Kampeerseizoen weer van start

De Stichting Vrije Recreatie rekent in 2013 een record aantal kampeerders op haar campings te ontvangen.

Vakantie Vaals 2011-2Fotocredits: Joris Leermakers (cc)

Redenen voor deze verwachting zijn onder andere de enorme belangstelling voor de SVR-Vakantiebeurzen, die in januari/februari werden gehouden met in totaal 36.000 bezoekers én de nog steeds voortdurende crisis.

Oude en nieuwe gasten
Na de koude februari maand, de koudste van deze winter, is de natuur ontwaakt. Krokusjes steken hun kopje boven het maaiveld uit, lammetjes worden geboren, het is lente! Voor de kampeerboer betekent dit dat het kampeerseizoen is aangebroken en dat de camping nu klaar moet zijn voor de ontvangst van de te verwachten toestroom van oude en nieuwe gasten.

Veel kampeerders komen inderdaad elk jaar weer terug op hun vertrouwde kampeerstekkie, maar ook veel nieuwe recreanten hebben reeds geboekt voor een vakantie-bij-de-SVR-boer, toen zij gehoor gaven aan de oproep van de SVR-Vakantiebeurzen “zoek je eigen kampeerboer en -boerin uit”.

SVR maakt zich sterk voor betaalbaar kamperen
Het kamperen op een SVR-camping is nog steeds de meest voordelige manier van vakantie vieren. Het kan echter nog voordeliger, maar daarvoor is dan wel de medewerking van de gemeenten nodig. Nog steeds zijn recreanten verplicht om in de plaats waar zij hun vakantie doorbrengen toeristenbelasting te betalen. Een belasting die, volgens de SVR, ‘ oneerlijk en onverstandig’ is.

Oneerlijk omdat iedereen in zijn eigen gemeente reeds belastingen betaalt, oneerlijk ook omdat de opbrengst ervan in veel gevallen wordt gebruikt voor het dichten van de gemeentebegroting in plaats van, bijvoorbeeld, het verbeteren of aanleggen van fietspaden of picknickplaatsen enz. Onverstandig, omdat de hoogte van deze heffing van gemeente tot gemeente verschillend is, zodat recreanten voor andere gemeenten of landen gaan kiezen, dus onverstandig omdat de praktijk reeds heeft uitgewezen dat hierdoor de plaatselijke middenstand een belangrijk deel van haar omzet mist.

Het woord is aan de gemeenten
Voor afschaffing van de toeristenbelasting (de SVR noemt het ook wel ’toeristenboete’) is men vorig voorjaar een petitie gestart. Deze petitie wordt inmiddels reeds door circa honderdduizend recreanten ondersteund en zal binnenkort aan de Tweede Kamer worden aangeboden, met het verzoek om bij gemeenten aan te dringen op wijziging van hun beleid..

Recreanten van de SVR – met elkaar vorig jaar goed voor circa 9 miljoen overnachtingen – wachten in spanning het antwoord van de gemeenten af.

Plaats een reactie