“Kampeerboer is geen onbezoldigd belastingambtenaar”

De Vaste Commissie van Binnenlandse Zaken neemt dinsdag 9 april 2013 om 13.30 uur duizenden protesthandtekeningen tegen het heffen van toeristenbelasting door gemeenten in ontvangst. Dat gebeurt in het gebouw van de Tweede Kamer aan het Plein in Den Haag.

Camping De Stal in Drijber, Stichting Vrije RecreatieCamping De Stal in Drijber, Stichting Vrije Recreatie.

De Stichting Vrije Recreatie verzamelde de afgelopen tijd de handtekeningen tegen deze ’toeristenboete’, onder meer op de druk bezochte SVR-Vakantiebeurzen.

De SVR-kampeerboeren willen niet gedwongen optreden als onbezoldigd belastingambtenaar en verzetten zich dan ook fel tegen deze vorm van belastingheffing.

Stopverf
Half maart waren er al ruim 30.000 protesthandtekeningen verzameld, maar nog altijd kunnen er handtekeningen worden gezet o.a. op Petities.nl. De SVR roept mensen op die nog niet hebben getekend dit alsnog te doen. Volgens de SVR gebruiken veel gemeenten de toeristen als melkkoe en zij vindt dit onbehoorlijk. “Wij vinden dat gemeenten de toeristenbelasting als stopverf gebruiken om gaten in de gemeentelijke begroting te dichten. Daar is de belastingheffing niet voor bedoeld. Dat het geld bij de algemene middelen komt, is niet goed te keuren. Wij doen een dringend beroep op de gemeenten om de toeristenbelasting af te schaffen”, zegt SVR-voorzitter W.T. (Wim) van den Berg.

Overbodig, oneerlijk en onverstandig
De SVR vindt dat de heffing een overbodige belasting is. Van den Berg: “Terwijl de kampeerders bij ons genieten van rust, ruimte en betaalbaarheid, gaan de belastingen in de gemeente waar de kampeerders wonen gewoon door. Oneerlijk en onverstandig. Oneerlijk ook omdat de opbrengst ervan in veel gevallen wordt gebruikt voor het dichten van de gemeentebegroting in plaats van, bijvoorbeeld, het verbeteren of aanleggen van fietspaden of picknickplaatsen e.d. Onverstandig, omdat de hoogte van deze heffing van gemeente tot gemeente verschillend is, zodat recreanten voor andere gemeenten of landen gaan kiezen; bovendien onverstandig omdat de praktijk reeds heeft uitgewezen dat hierdoor de plaatselijke middenstand een belangrijk deel van haar omzet mist.” Een aantal gemeenten heeft ondertussen ingezien dat het ‘bestelen’ van toeristen onjuist is en heeft de belasting geschrapt.

SVR populair
Het kamperen op een SVR-camping is nog steeds de meest voordelige manier van vakantie vieren. Recreanten van de SVR waren vorig jaar goed voor in totaal zo’n 9 miljoen overnachtingen. De SVR denkt dat door de economische omstandigheden ook dit jaar weer veel vakantiegangers gebruik zullen maken van de bijna 2000 SVR-campings in binnen- en buitenland. Campings van de SVR zijn juist populair vanwege hun betaalbaarheid, maar met het heffen van toeristenbelasting brengen de plaatselijke overheden die betaalbaarheid juist in gevaar!

Plaats een reactie