Kamp informeert ouders te laat over wijzigingen kinderopvangtoeslag

GroenLinks wil opheldering van minister Kamp over het feit dat ouders nu pas zijn geïnformeerd over de wijzigingen in de regels voor de kinderopvangtoeslag. De brief van het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst is pas deze week, veel te laat, verstuurd. GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent: “Ik heb de minister meerdere malen aangespoord ouders op tijd te informeren over alle wijzigingen en bezuinigingen. Meer dan een maand later nadat de nieuwe regels gelden, is natuurlijk veel te laat.” Van Gent heeft mondelinge vragen aangemeld.

GroenLinks zal de minister vragen om de eerste maanden soepel om te gaan met het te laat doorgeven van wijzigingen. Van Gent: “Het zure is nog wel dat er in de brief staat dat ouders wijzigingen in hun situatie tijdig moeten doorgeven om te voorkomen dat ze toeslag moeten terug betalen.” Ook moet er een oplossing komen voor zzp-ers die in de maand januari nog niet precies volgens de regels hun uren hebben bijgehouden. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat zzp-ers hun kinderopvangtoeslag over januari moeten terugbetalen, omdat de minister hen te laat heeft geïnformeerd”, aldus Van Gent.

Met name voor zelfstandigen zonder personeel verandert er veel in 2012. Zij moeten hun uren gaan bijhouden om in aanmerking te komen voor een toeslag. Veel zzp-ers doen dat al voor de Belastingdienst, maar lang niet allemaal. GroenLinks heeft zich tegen deze urenadministratie verzet. Een onlangs aangenomen GroenLinks motie vraagt om te kijken hoe dit urencriterium kan worden afgeschaft zodat administratieve lasten kunnen worden verminderd.

Plaats een reactie