Kaashandelaar aangehouden voor geknoei met houdbaarheidsdata

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onder leiding van het Functioneel Parket onderzoek naar het mogelijk ongeoorloofd verlengen van houdbaarheidsdata bij zuivelproducten.

Op woensdag 21 maart 2012 zijn doorzoekingen gedaan bij bedrijfspanden en woningen van kaashandelaren in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Hier trof de NVWA onder meer honderden kilo’s smeerbare kazen aan waarvan mogelijk met de houdbaarheidsdatum is geknoeid.

Er zijn ruim 20 pallets met gekoelde zuivelproducten, waaronder diverse soorten kaasjes, in beslag genomen. Ook zijn computers en administratie meegenomen voor nader onderzoek. Verder zijn er machines in beslag genomen die gebruikt werden voor het veranderen van de etikettering. Een kaashandelaar is aangehouden voor verhoor.

De regels schrijven voor dat producten alleen een andere houdbaarheidsdatum mogen krijgen als er onderzoek aan ten grondslag ligt dat het veilig blijft voor de consument. Het ongeoorloofd wijzigen van deze zogenoemde tenminste houdbaar tot (THT) datum is daarmee niet alleen een misleiding van de consument, maar kan ook een gezondheidsrisico met zich meebrengen. De zuivelproducten van deze kaashandelaren werden vooral afgezet bij de ambulante handel.

Meer informatie
– Dossier Samenstelling en etikettering
– Dossier Warenwetbesluit Zuivel

Plaats een reactie