Jubileumeditie Academische Jaarprijs van start

Met de opening van de inschrijving voor de vijfde editie, is vrijdag 29 januari de Academische Jaarprijs 2010 van start gegaan. De winnaar van de jubileumeditie ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro. Teams krijgen tot donderdag 25 februari de kans hun ‘proposal’ in te dienen op www.academischejaarprijs.nl.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, GTI’s of bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten. Winnaar is het team dat aan het einde van de rit het beste communicatieplan weet te presenteren.

De wedstrijd bestaat uit vier onderdelen, een call for proposals, twee gastcolleges communicatie, het indienen van een communicatie schets en de finale waaraan maximaal 8 genomineerde teams hun communicatieplannen verder uitwerken en in oktober live presenteren aan de jury onder leiding van Rick van der Ploeg. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met de hoofdprijs om het communicatieplan uit te voeren.

Vorig jaar ging de Academische Jaarprijs naar Team De Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens het dance feest Cosmic Sensation willen de natuurkundigen zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met kosmische straling. Het ritme van de muziek en licht tijdens het feest wordt bepaald door energie uit de ruimte. Cosmic Sensation vindt plaats tijdens de Vierdaagse Zomerfeesten van 17 tot en met 23 juli 2010. Kijk ook op Cosmicsensation.nl.

Teamcaptain Sijbrand de Jong werd – mede door het winnen van de Academische Jaarprijs 08/09 – begin dit jaar verkozen tot Nijmegenaar van het Jaar 2009. “Met het winnen van de Academische Jaarprijs zette De Jong Nijmegen op de kaart als stad waar aan toponderzoek wordt gedaan”, luidde het oordeel van de jury van de verkiezing.

De Academische Jaarprijs werd in 2005 in het leven geroepen door NRC Handelsblad in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De organisatie is in handen van de Stichting Academische Jaarprijs.

De jury, benoemd door het stichtingsbestuur, bestaat naast voorzitter Rick van der Ploeg uit Piet Borst, Adriana Esmeijer, Leo Halvers en Rob van Hattum. De jubileumeditie 2010 komt naast NRC Media, NWO en KNAW mede tot stand dankzij mediapartners VPRO en Teleac en sponsoren Academic Transfer en Stichting Stadspartners Leiden.

Plaats een reactie