Joost Drenth ontvangt belangrijke Belgische geneeskundeprijs

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België heeft aan hoogleraar maag-darm-leverziekten prof.dr. Joost Drenth (UMC St Radboud) de prestigieuze “Prijs Dr. Karel-Lodewijk Verleysen ter bekroning van klinisch geneeskundig onderzoekswerk in de Benelux” toegekend. De prijs wordt één maal per vijf jaar uitgereikt aan iemand, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wetenschappelijke kennis op het gebied van de behandeling van menselijke ziekten.

Drenth verricht onderzoek naar de polycysteuze leverziekte. Kenmerk van deze erfelijke ziekte is een ongeremde groei van cysten (met vocht gevulde holtes) in de lever, waardoor deze tot vele malen zijn normale grootte kan uitgroeien. Drenth ontdekte het gen voor de ziekte en legde de gevolgen en uitingen ervan nauwkeurig vast.

In 2009 ontdekte hij een nieuwe behandeling: hij vond dat bepaalde maagdarmhormonen het volume van de lever konden verkleinen. Dat betekende een doorbraak in de behandeling van deze patiënten. Hij gaat de prijs, groot 100.000 euro, besteden aan de voortzetting van zijn onderzoek.

De prijs wordt op 17 november 2012 tijdens een bijzondere zitting van de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde in Brussel aan Drenth overhandigd.

Plaats een reactie