Jongeren met TV in slaapkamer kijken kwartier langer

Jongeren met een tv in hun slaapkamer kijken gemiddeld 15 minuten meer televisie per dag dan kinderen zonder een tv op de eigen kamer, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bekend. Dit blijkt uit een door het fonds gefinancierd onderzoek naar het kijkgedrag van 1.265 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 15 jaar, dat is uitgevoerd door het VU medisch centrum in Amsterdam. Het onderzoek toont verder aan dat als ouders veel tv kijken, hun kinderen geneigd zijn dit voorbeeld te volgen.

Dr. Johannes Brug, hoofdonderzoeker: “De studie laat zien dat de thuisomgeving van invloed is op het kijkgedrag van jongeren. Het is van belang om nu verder te onderzoeken of het aanbrengen van veranderingen in deze omgeving, zoals het weghalen van de televisie uit de slaapkamer of het invoeren van regels omtrent televisiekijken, de kijktijd doen verminderen.”

Dr. Panagiota Mitrou, wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Er bestaat overtuigend bewijs dat hoe vroeger kinderen in aanraking komen met een gezonde leefstijl, hoe beter. Weinig televisiekijken verkleint de kans op overgewicht met als gevolg minder kans op kanker en andere chronische ziekten in het latere leven. Ouders spelen hierbij een belangrijke voorbeeldrol.

“De tijd die we achter de televisie doorbrengen, kunnen we beter besteden aan lichamelijke beweging. Bij tv kijken verbruiken we weinig calorieën, nog minder dan bijvoorbeeld bij het lezen van een boek of het voeren van een gesprek. Bovendien is de verleiding groot om ons te goed te doen aan calorierijk voedsel, zoals chips of koekjes.”

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van een gezond gewicht en verlaagt direct het risico op kanker. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Plaats een reactie