Jongeren gedupeerd door slechte arbeidsmarkt

0
683

De economische crisis treft nu ook jongeren, zo blijkt uit onderzoek van vacaturewebsite BijBanen.nl onder 1.100 respondenten. Eerder viel juist op dat jongeren zichzelf weinig aantrokken van de crisis.

Invloed van de crisis
Meer dan twee derde van de jongeren wordt beïnvloed door de crisis in hun gedrag op de arbeidsmarkt. Bijna een kwart van de respondenten moet hierdoor actief op zoek naar een andere baan. Daarbij wordt vaak opgemerkt dat het niet gemakkelijk is om aangenomen te worden; 22% van de jongeren die nu wel een bijbaan hebben zullen daardoor ook minder snel van baan wisselen. Eén op de tien jongeren is bereid te werken tegen een lager salaris, omdat het niet anders kan. Gemiddeld wordt er in een bijbaan nu 10,2 uur per week gewerkt, t.o.v. 12 uur per week gemiddeld in 2010. Daarnaast werkt 90% van de jongeren liever voor een vaste werkgever dan via een uitzendbureau. Ze verwachten zo meer zekerheid te vinden.

Afname koopkracht
Het gemiddelde bruto uurloon van de jongeren tussen de 13 en 26 jaar is 7,91 euro. In vergelijking met de BijBanen monitoren van 2008 (6,59 euro) en 2010 (7,63 euro) zijn de gemiddelde salarissen gestegen, echter was de groei de afgelopen twee jaar beperkt. De salarissen van jongeren zijn daardoor minder sterk gestegen dan de inflatie. Gecombineerd met de terugloop van het aantal uur dat in een bijbaan gewerkt wordt, zorgt deze matige loonstijging voor een forse afname van de koopkracht van jongeren.

Invloed bezuinigingen
De onderzoekers van BijBanen.nl vroegen de jongeren ook naar de invloed van de bezuinigingen. De uitkomst is dat het salaris voor jongeren in toenemende mate de belangrijkste inkomstenbron is, mede door de bezuinigingen op studiebeurzen, toeslagen en ouders die ook door de crisis getroffen worden. Het grootste gedeelte van het salaris gaat op aan vaste lasten; het cliché beeld dat er vooral geld uitgegeven wordt aan uitgaan, vakanties en gadgets is voor een grote groep jongeren niet aan de orde.

Goed en slecht betaald
In 2012 kun je het beste in de sales of als chauffeur werken als bijbaan; dit zijn de best betaalde branches met een gemiddeld bruto uurloon boven de 10,- euro. Een bijbaan als post/folder bezorger of een bijbaan in de tuinbouw levert je het minste op; in deze branches zit het gemiddelde bruto uurloon onder de 6,- euro.

Vacaturewebsites blijven populairst
Jongeren zoeken en vinden hun bijbaan steeds vaker op het internet. De belangrijkste kanalen voor het vinden van een bijbaan zijn vacaturewebsites (46%) en zoekmachines (24%). Slechts 1% van de respondenten zet social media in voor de zoektocht op dit moment, terwijl vrijwel alle jongeren gebruik maken van social media om berichten en foto’s te delen.