Jongeren en gezond eten

“Wat is volgens jou het beste idee om jongeren gezond te laten eten? Laat het ons weten!” Dat willen voedingswetenschappers van Wageningen University en Hogeschool Van Hall Larenstein, beide onderdeel van Wageningen UR, graag weten van jongeren zelf. Over dit thema debatteren scholieren op woensdag 8 december in Utrecht.

De stellingen voor het debat zijn gebaseerd op de beste ideeën die de scholieren hebben geopperd via de speciaal voor dit doel in het leven geroepen website, www.idee.wur.nl. Een vakjury bestaand uit wetenschap en praktijk beoordeelt wie over de stellingen het best debatteert.

De gemiddelde Nederlander en vooral ook jongeren worden steeds dikker en bewegen te weinig. Ruim vijftien procent van de jongeren heeft overgewicht. Naast meer bewegen is ook gezonder eten nodig om overgewicht terug te dringen.

Onderzoekers van Wageningen UR kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van vetarme producten en de positieve en negatieve effecten van voedingsstoffen in je lichaam. Maar ze houden zich ook bezig met op welke manier je jongeren bewuster kunt maken van een gezonde levensstijl. Ze kijken daarbij onder andere naar de zin en onzin van eet-gezond-campagnes. Hebben deze inderdaad effect? Dat vragen ze aan de jongeren zelf.

Schoolkantine

Doe iets aan de prijs van eten, maak gezond eten goedkoper en ongezond eten duurder, bijvoorbeeld in de kantine op school, is een van de denkbeelden waarmee de jongeren kwamen via de website. Ook via een speciale pagina op Hyves, www.Wageningenuniversity.hyves.nl, discussiëren ze al volop. “Laat de gevolgen zien van gezond of juist van ongezond eten en leven” werd verder geopperd. Weer een ander idee is om iets te doen aan de beschikbaarheid van gezond en ongezond voedsel, vooral ook – daar is ie weer – de schoolkantine. Ouders zijn ook heel belangrijk, vinden veel scholieren: zij moeten het goede voorbeeld geven. En de inzenders wijzen ook op het belang van sporten en bewegen.

Debat
Het debat ‘Gezond eten: Hoe krijg je jongeren zover?’ vindt plaats op woensdag 8 december, van 10.30 tot 12.30 uur in Meeting Plaza (Hoog Catharijne), Utrecht.

1 gedachte over “Jongeren en gezond eten”

Plaats een reactie