Jonge mantelzorgers geven zorg, maken zich zorgen en komen zorg tekort

Iedereen kent jonge mantelzorgers, want één op de vier jongeren groeit op met een langdurig ziek gezinslid. Vaak beseffen we niet dat zij anders opgroeien, met meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten. Ze kunnen best meer aandacht gebruiken, maar hoe herken je de jonge mantelzorger in je omgeving en hoe kun je helpen? Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2011 vraagt Mezzo aandacht voor jonge mantelzorgers, vaak een onzichtbare groep.

‘Als ik maar niet manisch word, net als mijn vader’
Gedachten als: ‘Mijn vader is manisch depressief, als ik dat zelf ook maar niet word.’ Of: ‘Ik ga niet vaak met vriendinnen naar de stad, want dan voel ik me schuldig ten opzichte van mijn zus met syndroom van Down, die dat ook graag zou willen’ zijn hele normale gedachten van jonge mantelzorgers. De jonge mantelzorger loopt er zelf niet mee te koop en de aandacht van de omgeving gaat vaak uit naar degene die ernstig ziek is of een beperking heeft. Dit lijkt logisch, maar de gezonde kinderen in het gezin geven zorg, maken zich zorgen en komen zelf aandacht en zorg tekort. Sta daarom op 10 november even stil bij jonge mantelzorgers. Als je je bedenkt dat elk kind met een langdurig ziek gezinslid een jonge mantelzorger is, dan ken je er vaak meer dan je zou verwachten.

7 jonge mantelzorgers per klas
‘We merken dat vrienden, familieleden of leerkrachten best aandacht willen besteden aan jonge mantelzorgers. Maar vaak hebben zij geen idee dat er in een gemiddelde klas 7 jonge mantelzorgers zitten en wat zij voor hen kunnen betekenen’, vertelt Marloes Hooimeijer van Mezzo. Daarom zette Mezzo enkele simpele tips op een rij die vaak al een wereld van verschil kunnen maken. Een jonge mantelzorger vindt het bijvoorbeeld fijn:
– als je af en toe eens vraagt hoe het met hem gaat
– als je laat weten dat je er voor hem bent
– om te horen dat het niet gek is dat hij zich schaamt, boos of schuldig voelt
– dat je ziet dat het niet zo vanzelfsprekend is om altijd beschikbaar te zijn om te helpen met klusjes in huis
– als je geen dooddoeners gebruikt als ‘het komt wel weer goed’
– om af en toe eens wat leuks samen (of met het hele gezin) te ondernemen

Dag van de Mantelzorg
Op 10 november organiseert Mezzo voor de 14e keer de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar is het thema Opgroeien met zorg. Verspreid over het hele land organiseren Steunpunten Mantelzorg, gemeenten en andere organisaties op die dag activiteiten voor (jonge) mantelzorgers.

Kijk op www.dagvandemantelzorg2011.nl voor een landelijk overzicht van activiteiten.