Jolande Sissing wint V&VN Zorgaward

0
635

De V&VN Zorgaward 2011 is gewonnen door Jolande Sissing met ‘Prikkelrijke Interventies’. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS reikte, samen met V&VN-voorzitter Marian Kaljouw, de prijs uit voor een enthousiaste zaal vol verzorgenden tijdens de Week van de Verzorging op 14 oktober 2011 in Het Gulden Huis in Den Haag.

Vlnr: Dagvoorzitter Jenneke van Veen, staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten, winnaar Jolande Sissing en V&VN- voorzitter Marian Kaljouw. Foto: fotograaf Guus Pauka

V&VN Zorgaward
Deelnemers aan de Week van de Verzorging en de vakjury kozen Jolande Sissing met het project ‘Prikkelrijke interventies’ tot winnaar van de V&VN Zorgaward. Jolande is assistent verzorgende bij verpleeghuis Herinkhave van Carintreggeland.

Jolande heeft met collega’s door onderzoek onder bewoners (Best Practice Methodiek) samen met Saxion Hogeschool in Enschede een kaartenbak gemaakt met ideeën en handleidingen voor prikkelrijke- en prikkelarme activiteiten. De bedoeling is dat medewerkers deze kunnen gebruiken voor de bewoners voor elk gewenst moment. Het gaat vooral om bewoners die niet kunnen deelnemen aan de reguliere activiteiten, mede omdat ze volledig bedlegerig zijn, ofwel de prikkels niet meer aan kunnen. In Herinkhave wonen alleen psychogeriatrische bewoners, vaak met een vergevorderde vorm van dementie. Om dit project succesvol te laten zijn, wordt het regelmatig tijdens het teamoverleg besproken. Iedere nieuwe medewerker loopt een dag mee met de activiteitenbegeleider om bekend te raken met zintuigprikkeling. De medewerkers geven aan de leerlingen van de ‘leerafdeling’ in de tweede stageweek een gastles over dit onderwerp. De winnaar ontving een sculptuur en een cheque van € 1000.

Boordevol inspiratie
De vakjury was onder de indruk van de ideeën, die volgens hen de essentie van de zorg raken en ook dit jaar weer boordevol inspiratie zaten. De jury bestond uit voorzitter Marian Kaljouw van V&VN, Aad Koster, directeur van ActiZ, Lena Hillinga, LOC Zeggenschap in Zorg, Mieke Hollander van V&VN Verzorgenden en Sietske Posthuma namens TvV, Tijdschrift voor Verzorgenden.

Verzorgenden aan het roer
De Week van de Verzorging was van 10 tot 14 oktober 2011, met bijeenkomsten in Hengelo, Groningen en Den Haag. In de Week van de Verzorging stonden verzorgenden aan het roer. Met de Week van de Verzorging en de jaarlijkse uitreiking van de V&VN Zorgaward helpt V&VN verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. Ook geeft V&VN zo een beter beeld van ontwikkelingen op de werkvloer. V&VN organiseert de Week van de Verzorging in samenwerking met Zorg voor Beter, Vilans. ActiZ, BTN en Calibris.