Jolande Sap reikt Roze Lieverdje uit voor homo-emancipatie

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap reikt op Valentijnsdag, dinsdag 14 februari 2012, om 17 uur op het Spui in Amsterdam het Roze Lieverdje uit. Dat is een prijs die GroenLinks Amsterdam tweejaarlijks geeft aan een Amsterdammer die zijn of haar sporen heeft verdiend in de strijd voor homo-emancipatie en seksuele diversiteit. Wethouder Andrée van Es (emancipatie) is ook bij de uitreiking aanwezig.

Dit jaar zijn er vijf genomineerden voor het beeldje het Roze Lieverdje:
1. Secret Garden Amsterdam houdt zich bezig met het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in het bijzonder binnen de moslimgemeenschap.
2. Dennis Boutkan is de voorzitter van de Roze Filmdagen.
3. Pink Postcode is genomineerd vanwege het bij elkaar brengen van roze bewoners in Amsterdam Oost, West en Noord.
4. Dolly Bellefleur brengt met haar zangtalent en hart voor zangtalent uiteenlopende groepen mensen bij elkaar.
5. Café Oké zet zich in voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen met een verstandelijke beperking.

Jolande Sap juicht toe dat zoveel mensen en organisaties zich blijven inzetten voor homo-emancipatie in Amsterdam. “Als je de, soms schokkende, feiten ziet, is er nog veel werk te verzetten. Zo liggen zelfmoordcijfers onder jongeren met homoseksuele gevoelens vijf maal hoger dan onder hetrojongeren. De helft van de jongeren durft niet uit de kast te komen. Het is prijzenswaardig dat mensen zich inzetten om de acceptatie van homoseksualiteit te bevorderen en daarom verdienen ze een pluim. Ook voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks staat homo-emancipatie hoog op de agenda. Zo maken wij ons al jaren hard voor een aantal belangrijke concrete stappen die genomen moeten worden op het gebied van gelijke rechten. Zoals volwaardig ouderschap voor lesbische stellen en homoparen en het niet langer gedogen van weigerambtenaren. Zij moeten hetzelfde worden behandeld als hetero’s.”

Na afloop van de feestelijke prijsuitreiking is er een borrel in café de Prik in de Spuistraat 109.

Plaats een reactie