Johan Moan wordt onderscheiden voor UV-onderzoek

Professor Johan Moan een van de wereldwijd bekendste UV- en vitamine D-onderzoekers, ontvangt dit jaar de gerenommeerde
onderzoeksprijs van de universiteit van Oslo (UiO). Moan leidt daar de onderzoeksafdeling voor biofysica en fotodynamische therapie van het academisch ziekenhuis Oslo en is professor op het natuurwetenschappelijke instituut van de universiteit van Oslo.

Hij wordt in het bijzonder onderscheiden voor zijn onderzoek naar de effecten van bezonning op de menselijke gezondheid. In een van zijn jongste werken beveelt Moan vooral aan om in de winter de zonnebank te gebruiken, dit om een gelijkmatige ondersteuning van het menselijk lichaam met vitamine D te waarborgen.

In de wintermaanden daalt de vitamine D-spiegel significant, omdat het zonlicht dan te weinig ultraviolet licht bevat om de vitamine D-productie in de menselijke huid opgang te brengen.

Gebruikt men in deze periode een zonnebank, dan kan deze verlaging vermeden, en de vitamine D-spiegel op een gelijkblijvend hoog niveau gehouden worden”, verklaart de voorlopig benoemde UiO-onderzoeksprijsdrager.

De prijsuitreiking vindt op 2 september 2010 plaats in het kader van de jaarlijkse receptie van de universiteit Oslo. De UiO-onderzoeksprijs is verbonden met een geldprijs van 250.000 Noorse Kronen.

1 gedachte over “Johan Moan wordt onderscheiden voor UV-onderzoek”

 1. Bijzonder interessant bericht.
  Dat de Zon vitamine D aanmaakt is al langer bekend.
  Maar dat ook de Zonnebank dit duidelijk ook doet, is goed nieuws.
  Ga graag naar de Zonnebank, en vond het verleden jaar erg overdreven dat er zo veel negatieve berichten over Zonnebank waren.
  Blijft denk ik wel belangrijk niet te verbranden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie