Johan Derksen in Adieu God?

1
1186

Johan Derksen vindt zijn alcoholistische vader een ‘gelovige hypocriet’ en de dominee een prietprater. Hij kent alle verhalen uit de Bijbel en hij bad als kind tot God. Maar wat zijn vriend Johan Cruijff hem ook vertelt over zijn geloof, hij verlaat de kerk en verliest het vertrouwen in God.

In Adieu God? vertelt hij presentator Tijs van den Brink of dit afscheid van kerk en God definitief is.

In het nieuwe EO-programma Adieu God? gaat Tijs van den Brink in gesprek met Johan Derksen, Goedele Liekens, Anita Witzier, Erik van Muiswinkel, Sara Kroos en Ronald Plasterk. Zij zijn christelijk opgevoed en gingen vroeger naar de kerk. Wat is daar van over? In Adieu God? vraagt Tijs de BN’ers waarom ze de kerk verlieten. Noemen zij zichzelf van God los? Tijs: “Hopelijk ontstaan er mooie ontmoetingen die tot nadenken stemmen.”

Tijs van den Brink in gesprek met Johan Derksen

Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders? Antwoorden op levensvragen zochten de BN’ers in elk geval niet langer in de kerk. In Adieu God? vertellen zij Tijs hoe zij vanaf het definitief sluiten van de kerkdeuren met zinsvragen omgaan, en in hoeverre God hier nog een rol in speelt. Of is het: ‘Adieu God’?

Uitzending: Adieu God?, vanaf donderdag 19 april 2012, rond middernacht, Nederland 2

1 REACTIE

  1. Ik zag de uitzending met Johan Derksen en ik vond het een mooi en eerlijk gesprek. Het respect dat Johan toonde voor mensen die wel in God geloven vond ik heel mooi, dat kwam ook diep weg. Daar heb ik dan weer respect voor. Misschien komt er ooit iets op zijn pad wat hem weer dichter bij het geloof brengt, het zou mij niet verbazen.