Jeugdsportfonds Maastricht biedt kinderen kansen om te sporten

0
723

Sinds januari 2012 heeft de Gemeente Maastricht een jeugdsportfonds. Kinderen uit gezinnen met een lager inkomen kunnen een beroep doen op het fonds om te kunnen sporten. Met deze maatregel wil de gemeente de drempel voor kinderen om te gaan sporten zo laag mogelijk maken. Het jeugdsportfonds komt tot stand door bijdragen van de Gemeente, Jeugdsportfonds Limburg, de Rabobank Maastricht en de Junior Kamer Maastricht.

Bijdrage voor contributie en sportattributen
Kinderen uit Maastricht van 4 tot en met 21 jaar komen in aanmerkingen voor een bijdrage uit het jeugdsportfonds. De bijdrage is maximaal € 225 per kind per jaar en kan uitsluitend worden gebruikt voor contributie en de aanschaf van sportattributen. Op verschillende plaatsen in Nederland bestaan al lokale jeugdsportfondsen, Maastricht sluit nu bij deze werkwijze aan. In totaal is jaarlijks een bedrag van € 30.545 beschikbaar voor de sportende kinderen.

Sporten voor iedereen
Het jeugdsportfonds is een samenwerking tussen de Gemeente en het Jeugdsportfonds Limburg, dat de behandeling van de aanvragen uitvoert. Daarnaast doen de Rabobank Maastricht en de Junior Kamer Maastricht een bijdrage van € 23.250. De maatregel past in het streven van de Gemeente om de sportdeelname van de Maastrichtse bevolking omhoog te krijgen.

Sportwethouder Gerdo van Grootheest: “Iedereen in Maastricht moet kunnen sporten. Jong of oud, met een kleine of grotere portemonnee. We kunnen kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen die kans nu geven. Ook is dit een goed voorbeeld hoe het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid de handen ineen slaan.”.

Aanmelden via intermediair
De aanmelding van de kinderen kan alleen door een erkende intermediair geschieden. Dit zijn personen van instanties die op professionele wijze betrokken zijn bij de opvoeding van het kind in de sectoren onderwijs, gezondheid, welzijn en sport. De geboden vergoeding gaat rechtstreeks naar de sportvereniging waar het kind lid van is.

Verandering declaratieregeling
Een deel van de financiering (€ 15.000) voor het jeugdsportfonds is afkomstig van het budget bijzondere bijstand en met name de declaratieregeling sociaal-culturele activiteiten. Dit betekent dat de tegemoetkoming voor deze declaratieregeling per gezinslid wordt verlaagd van € 50 naar €35. Ook zullen de kosten voor sportactiviteiten voor kinderen tussen 4 en 21 jaar niet meer declarabel zijn. Zij kunnen voortaan immers gebruik maken van het jeugdsportfonds.

Vorig artikelSpeeddaten in de achtbaan
Volgend artikelEvenementen Top 100 Nederland
Maastricht is een stad in het zuiden van de Nederlandse provinie Limburg. Zij is de hoofdstad van deze provincie en telt 119.623 inwoners (1 april 2011, bron: CBS), die Maastrichtenare] worden genoemd. Maastricht is gelegen aan weerszijden van de rivier de Maas. De stad heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een studentenstad.