De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft vandaag, 19 januari 2011, om 10.00 uuur haar ‘Manifest Rookpreventie’ overhandigd aan Minister Schippers van Volksgezondheid. Die middag zal Minister Schippers met de Tweede Kamer debatteren over het tabaksontmoedigingsbeleid.
Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline Dekker van de Stichting Jeugdpreventie Roken overhandigen hun manifest Rookpreventie namens ruim 1000 ondertekenaars aan Minister Schippers van Volksgezondheid. Ze roepen de Minister op haar verantwoordelijkheid op tabaksontmoediging te nemen vanwege de grote schade voor de samenleving en toekomstige generatie. (foto: Marco de Swart, fotograaf)
Het terugdraaien van het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel, haar eerste besluit als minister, zal ze daar moeten verdedigen. De Stichting roept, mede namens de 1000 ondertekenaars, de Minister op er juist voor te zorgen dat de schade door roken voor de huidige generatie rokers wordt beperkt. Bovenal roept de Stichting op tabaksverslaving voor de volgende generaties tot geschiedenis te maken. Hiervoor is daadkrachtig beleid nodig met een Minister die de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid boven alles stelt. Het openbreken van het rookverbod, wat er onmiddellijk toe heeft geleid dat op grote schaal in de horeca weer wordt gerookt, ondermijnt de volksgezondheid.
‘Het is onvoorstelbaar dat Minister Schippers het roken in de horeca weer toelaat’, vindt Pauline Dekker. ‘De horeca is de broedplaats voor nieuwe rokers, daar is ook de tabaksindustrie zich bewust van, vandaar hun verzet ertegen. Door het roken weer toe te laten geef je als overheid een verkeerd signaal af en neem je de schade door roken niet serieus’.
Maar niet alleen de horeca, ook in winkels kan nog veel worden verbeterd. Tabak is een van de meest schadelijke gebruiksproducten. Maar het is ook het best verkrijgbare product, 24 uur per dag, 7 dagen per week. ‘Daarom roepen we supermarkten op tabaksproducten niet zo prominent en aantrekkelijk uit te stallen. Ook supermarkten kunnen hun verantwoordelijkheid nemen om te voorkomen dat jongeren gaan roken´. De overheid kan dit stimuleren door het aantal verkooppunten beperken en tabak alleen nog toe te laten in tabaksspeciaalzaken.
Concrete maatregelen
Het manifest roept de minister van Volksgezondheid op tot het nemen van de volgende maatregelen:
1. prijs van tabakswaren fors verhogen
2. rookwaren uit het zicht halen en beperken van de verkooppunten
3. roken in en nabij scholen te verbieden omdat roken besmettelijk is
4. leeftijdsgrens verhogen naar 18 jaar ipv 16 jaar
5. het rookverbod in de horeca te handhaven en de wetgeving vanuit het oogpunt van preventie voor jongeren sluitend te maken wat zal leiden tot het denormaliseren van roken.
Bekende Nederlanders
Het Manifest is ondertekend door een imposante lijst van 1000 mensen uit de gehele bevolking. Het grootste deel van de ondertekenaars is afkomstig uit het zorgveld als arts of verpleegkundige. Ook voorzitters van Raden van Bestuur van het AMC en Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis hebben hun steun betuigd. Maar ook ouders, leraren, aannemers, rechter, studenten en scholieren en prominente hoogleraren, zoals emeritus professor Arnold Heertje, prof. Dr. Robbert Dijkgraaf van de KNAW en prof. Dr. Onno van Schayck uit Maastricht staan volledig achter dit pleidooi. Ten slotte roepen ook de bekende Nederlanders actrice Carice van Houten, cabaretier Youp van ’t Hek en ‘anchorman’ Ferry Mingelen de Minister op deze maatregelen te nemen.
Over de Stichting Rookpreventie Jeugd
Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rodekruis ziekenhuis in Beverwijk en auteurs van het boek ‘Nederland Stopt met Roken!’hebben de Stichting Rookpreventie Jeugd opgericht. Zij zien dagelijks het door roken veroorzaakt leed in hun spreekkamer. Leed van longkanker, rokerslong (COPD) en andere luchtwegproblemen veroorzaakt doordat rokers meestal al tijdens hun puberteit zijn begonnen met roken. Inmiddels zien ze patiënten met longkanker die nog geen 40 jaar zijn. Hun grootste wens is daarom dat de volgende generatie rookvrij kan opgroeien.