Jeroen Bosch Ziekenhuis wil leenparaplu’s terug

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis roept patiënten en bezoekers op de leenparaplu’s terug te brengen, die mee naar huis zijn genomen. De leenparaplu’s zijn bedoeld als extra service voor patiënten en bezoekers om mee van en naar de parkeergarage en de rookzones te gaan. Roken is op het hele JBZ-terrein verboden met uitzondering van een aantal rookzones. Deze bevinden zich op enige afstand van de ingang van het ziekenhuis.

Ontwerptekening rookzones Jeroen Bosch Ziekenhuis

Vanaf begin 2012 kunnen rokers terecht in een overkapte rookzone. Om die periode te overbruggen zijn leenparaplu’s aangeschaft. Helaas worden deze door het publiek massaal meegenomen. Ook wordt er nog vaak bij de ingangen gerookt.

Leden van de Cliëntenraad gaan vanaf donderdag 8 december 2011 folders uitdelen om het publiek te wijzen op de regels. Betsie van der Sloot, voorzitter van de Cliëntenraad en lid van de Commissie Rookbeleid:”Roken doe je in de rookzone en een leenparaplu neem je niet mee naar huis. We moeten met elkaar zorgen voor een schone ziekenhuisentree.”

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontvangt veel klachten van niet-rokers, die zich ergeren aan het roken bij de ingangen van het ziekenhuis. Roken helemaal verbieden op het gehele ziekenhuisterrein zou bij de rokers op grote problemen stuiten. Daarom is besloten roken toe te staan in speciaal daartoe aangewezen rookzones.

Het rookzonebeleid wordt in twee stappen ingevoerd:
Op het voor- en achterplein is door middel van straatstickers en stickers op asbakken aangegeven wat de rookzones zijn. De rookzones zijn in de open lucht op enige afstand van de ingang van het ziekenhuis. Om de rokers bij slecht weer tegemoet te komen, kan gebruik gemaakt worden van een leenparaplu. Rokers wordt verzocht na gebruik de leenparaplu weer terug te zetten in de paraplubakken bij de ingang.

In januari 2012 worden de definitieve rookzones aangebracht. De ontwerpers van het voorplein, MTD Landschapsarchitecten, hebben een rookzone ontworpen waar rokers tegen regen en wind beschermd zijn en ook de mogelijkheid hebben te zitten. Op de ontwerptekening is te zien hoe de rookzones eruit zullen gaan zien.