Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verplichte basisverzekering zorgt ervoor dat iedereen verzekerd is voor standaardzorg van ziekenhuizen, huisartsen en apothekers. Hierdoor heeft iedereen dus toegang tot noodzakelijke zorg, ongeacht zijn financiële toestand. De inhoud van de basiszorgverzekering is voor iedereen vrijwel gelijk. Je bent echter vrij om boven op dit basispakket nog voor een aanvullende dekking te kiezen afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Wat dekt een basisverzekering?
De inhoud van de basisverzekering wordt eens in de zoveel tijd aangepast. Je kunt het volledige overzicht van wat precies verzekerd is (en onder welke voorwaarden) terugvinden in de Zorgverzekeringswet. Hierin worden niet alleen alle soorten zorg gedetailleerd benoemd, maar ook het eigen risico. Dit laatste is het bedrag dat de verzekerde zelf dient te betalen voor zorg die niet is opgenomen in de basisverzekering. Bepaalde behandelingen zullen dus een eigen bijdrage van de verzekerde vereisen.
Is een aanvullende verzekering voor jou interessant?
Je kunt ook kiezen voor een aanvullende verzekering voor medische kosten die niet binnen de basisverzekering vallen. Wanneer je een nieuwe verzekering afsluit, is het dus belangrijk om te bepalen welke zorg je nodig zult hebben. Let op: in tegenstelling tot de basisverzekering, wordt de aanvullende verzekering niet vastgelegd en kunnen verzekeraars hier hun eigen invulling aan geven. Er zijn veel verschillende aanbieders en soorten formules op de markt: het loont dus de moeite je hier in te verdiepen en zorgverzekeraars te vergelijken.
Kies de aanvullende verzekering die het best bij jouw behoefte past
Bij een aanvullende verzekering kun je bijvoorbeeld denken aan een tegemoetkoming in de kosten voor lenzen of een bril, voor orthodontische behandelingen, voor alternatieve geneeskunde, enzovoort. Of dit voor jou interessant is, hangt dus veel af van je persoonlijke situatie en behoefte. Zoals bij alle verzekeringen geldt ook hier dat noch onderverzekerd noch oververzekerd zijn een goed idee is. Omdat de aanvullende verzekering geen wettelijke verplichting is en volledig door de verzekeringsmaatschappijen zelf geregeld wordt, geldt hiervoor geen acceptatieplicht. Je bent ook niet verplicht deze polis af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als je basisverzekering.
Zorgverzekeraars vergelijken
Om zorgverzekeraars goed met elkaar te vergelijken, moet je eerst een overzicht maken van de zaken die jij belangrijk vindt om te verzekeren. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde behandelingen of tegemoetkomingen die je zeker wilt hebben? Heb je zelf een voorkeur voor een bepaalde verzekeraar? Hoe hoog wil je je eigen risico hebben? Het zijn allemaal zaken die je uiteindelijke keuze kunnen en zullen beïnvloeden. Als je al je behoeften hebt geïnventariseerd, kan je makkelijk via een online vergelijkingssite, zoals Independer, de toepasselijke verzekeringen van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.
Je zult zien dat hier heel wat verschillen in zijn niet alleen in de te verzekeren risico’s, maar ook in de hoogte van de te betalen premies. Uiteraard geldt, hoe meer risico’s je wilt verzekeren, hoe hoger je periodieke premie zal zijn. Het is daarom verstandig het afsluiten van een zorgverzekering zorgvuldig te doen: je zult hier de rest van het jaar profijt van hebben.
Eenvoudig je overstap regelen
Ben je niet tevreden over je huidige verzekeraar? Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je premie te hoog ligt of dekt je verzekering niet meer jouw behoefte? Dan kun je overwegen om een zorgverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar. In het ideale geval doe je dit tussen 12 november en 31 december 2020 en gaat je nieuwe polis in op 1 januari. Voor je oude polis hoef je dan zelf niets te doen, die wordt namelijk bij de overstap automatisch stopgezet door je nieuwe verzekeraar. Stap je tussentijds over? Dan moet je wel zelf zorgen voor de stopzetting van de oude polis.