‘Je voelt je minder patiënt in deze huiskamer’

In vergelijking met vroeger zijn de kansen om kanker te overleven flink groter geworden. Ondanks de betere behandeltechnieken blijft het echter nog altijd een ziekte met een enorme impact voor de patiënt en diens naaste omgeving. Met die wetenschap heeft het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen (CWZ) een nieuwe afdeling dagbehandeling oncologie gebouwd. De patiënten ontvangen er hun chemokuur voortaan in een comfortabele behandelstoel of bed, binnen ruime en huiselijke vertrekken. De opzet is gebaseerd op wensen en behoeften van patiënten en medewerkers. Woensdag 21 september 2011 is de officiële opening.

Het is een mooie, open, kleurige afdeling geworden, met een warme uitstraling. Het aantal behandelplaatsen en faciliteiten voor de patiënt zijn uitgebreid. Er zijn comfortabele behandelstoelen, roomservice, internetmogelijkheid, meer spreekkamers en een sfeervolle wachtkamer. Passende fotoprints symboliseren het verhaal van het behandeltraject .Op de dagbehandeling is een open keuken met leestafel, mede gefinancierd door de stichting Corry Bruijst. Er is met de inrichting rekening gehouden met de voorspelde toename van het aantal mensen met kanker. Ook zijn de wensen van het team van zorgverleners uitgewerkt in de nieuwe ruimte, zodat men maximaal betrokken en professioneel de beste zorg kan verlenen. In het team werken verschillende medische en verpleegkundige professionals nauw samen.

De nieuwe afdeling is al in gebruik. De reacties van de patiënten zijn lovend. Eén van hen: ‘Erg prettig dat je de kuur met kleren aan in een speciale behandelstoel krijgt. Tijdens eerdere kuren op de oude afdeling lag ik in bed. Dan voel je je fulltime patiënt. De mooie nieuwe ruimte geeft mij het gevoel alsof ik in een huiskamer verblijf. Een verademing.’

Plaats een reactie