Je gezonde voornemens van het jaar blijven volhouden

Gezonder eten, meer bewegen, misschien zelfs een paar kilootjes eraf: het nieuwe jaar is dé tijd om een stap in de juiste richting te zetten. Veel Nederlanders beginnen het jaar vol goede moed en voornemens. Het doorzetten hiervan blijkt soms best lastig. Zeker nu de eerste weken achter de rug zijn. Wil je dit jaar echt een verandering maken? Check dan de tips in dit artikel.

1. Samen sta je sterk

In je eentje zo’n grote stap zetten is vaak niet makkelijk. Het beste doe je dit dus met een maatje! Trommel vrienden, familie of collega’s op om elkaar verantwoordelijk te houden. Bijvoorbeeld als je graag wilt stoppen met roken of minder wilt snacken. Zo heb je steun op lastige momenten en kan je elkaar motiveren als je in de verleiding raakt.

2. Stap voor stap

Maak altijd een plan en hou de stappen overzichtelijk: zo is de verandering niet ineens overweldigend, waardoor je makkelijker opgeeft. Door kleine doelen te stellen en deze te vieren met een beloning (bijvoorbeeld een leuk uitje) blijf je gemotiveerd en blijft het doorzetten van je goede voornemens niet alleen gezond, maar ook leuk!

Als je af wilt vallen, is het handig om calorieën geleidelijk te verminderen. Zo raakt je lichaam hier beter aan gewend en is de stap niet ineens te groot. Ook als je wilt stoppen met roken is voor sommige mensen cold turkey afkicken te heftig. Dan zijn er hulpmiddelen zoals nicotinepleisters en nicotine kauwgom.

3. Lukt het niet? Zoek hulp

Heb je al een paar keer een terugval gehad en lukt het maar niet om jezelf te herpakken? Schakel dan hulp in. Door je voornemens en problemen met je huisarts te bespreken, kunnen ze je doorverwijzen naar een coach die je hierbij kan begeleiden.

Wist je dat begeleiding bij het stoppen met roken vergoed kan worden door je zorgverzekering, zonder dat je hier eigen risico voor betaalt? Ook krijg je soms vanuit je basispakket 3 afspraken met een diëtist vergoed. Zo kan je samenwerken aan een persoonlijk voedingspatroon.

4. Houd het bij één voornemen per keer

Aan het begin van het jaar heb je misschien een hoop verwachtingen van wat je wil bereiken. Maar als je deze allemaal tegelijk wil behalen, maak je het jezelf wel erg lastig. Het is daarom handig om de focus te leggen op één specifiek doel, en niet alles tegelijkertijd te doen. Als je je doel eenmaal behaald hebt, kan je altijd weer verder kijken naar een volgende uitdaging.

5. Volhouden kan je leren

Geef je voornemens niet zomaar op, ook als het even niet lukt. Door jezelf een nieuwe routine en gezond gedrag aan te leren, bereik je in 2024 je doelen. Met de bovenstaande tips hou je je voornemens haalbaar en overzichtelijk. Dat gaat dus helemaal goedkomen!                  

Plaats een reactie