Jaren na een beroerte kampen 7 van de 10 getroffenen nog met gevolgen

Zeven van de tien mensen die een beroerte hebben overleefd, houden blijvend last van stoornissen op het gebied van denken, emotie, gedrag of taal. In de praktijk van alledag vergeten getroffenen en hun familieleden dat die stoornissen een directe relatie hebben met de beroerte van jaren geleden. De Hersenstichting start vandaag een voorlichtingscampagne om getroffenen en hun omgeving te informeren. Ook hoopt de Hersenstichting dat het Nederlands publiek de klachten van deze groep ‘vergeten patiënten’ beter gaat begrijpen.

Elke dag krijgen meer dan 110 Nederlanders een beroerte, per jaar zo’n 41.000 mensen. Mede als gevolg van het succes van de CVA stroke units in ziekenhuizen blijven drie van de vier patiënten in leven. Zij gaan na een verblijf in het ziekenhuis weer naar huis, ‘blij het overleefd te hebben’. Nederland telt naar schatting zo’n 216.500 mensen die een beroerte hebben overleefd. Beroerte is dan ook de voornaamste oorzaak van invaliditeit. De delen van de hersenen die beschadigd zijn herstellen zich niet altijd meer, met functieverlies tot gevolg.

Hersenstichting-directeur Peter Schoof: “Na een beroerte zie je mensen veranderen, ze krijgen een ander temperament, een andere persoonlijkheid. Voor de omgeving is ‘t moeilijk te accepteren dat de echtgenoot, ouder of kind niet meer dezelfde persoon is als vroeger. We willen mensen erop attent maken dat de getroffenen de rest van hun leven last kunnen houden van de gevolgen van een beroerte, ook al zie je niets meer aan de buitenkant.”

De ‘onzichtbare’ gevolgen van een beroerte kunnen heel divers van aard zijn. De ernst ervan wordt onder meer bepaald door de plaats in de hersenen die aangedaan is, de omvang van de beschadiging en persoonlijke factoren zoals leeftijd en fysieke conditie. Vaak gehoorde cognitieve klachten zijn: mentale traagheid, slechte concentratie, vergeetachtigheid en geen twee dingen tegelijk kunnen doen. Ook kunnen karakterveranderingen optreden. Vaak kampen deze getroffenen dan ook met problemen in hun relatie met de partner, de werkgever en vrienden. Soms kan revalidatie helpen.

De Hersenstichting start nog dit jaar een nieuw wetenschappelijk onderzoeksprogramma naar beroerte. Dit programma zal zowel fundamenteel onderzoek als toegepast onderzoek gaan subsidiëren . Door wetenschappelijk onderzoek naar beroerte te ondersteunen wil de Hersenstichting bijdragen aan betere behandelingen voor patiënten in de toekomst.

Iedereen kan een gratis folder Leven na een beroerte aanvragen via www.hersenstichting.nl .

1 gedachte over “Jaren na een beroerte kampen 7 van de 10 getroffenen nog met gevolgen”

Plaats een reactie