Janine Abbring wint de Pippi Langkous Award 2013

De derde Pippi Langkous Award is op het WOMEN Inc. Festival uitgereikt aan Janine Abbring.

Uitreiking Pippi Langkous Award 2013

Zij ontving de prijs uit handen van Paulien Cornelisse, die hem in 2011 won. Daphne Bunskoek was de eerste vrouw die de award in 2010 in ontvangst nam.

WOMEN Inc. reikt de prijs, met een knipoog, uit aan een vrouw die het afgelopen jaar in de schijnwerpers stond en lef toonde in haar optreden en op eigen wijze het beeld van vrouwen bijstelde.

Paulien lichtte haar keuze voor Janine als volgt toe: “Ik heb Janine uitgekozen omdat ze een eigentijdse Pippi is. Ze kreeg, doordat ze meedeed aan Wie is de Mol, een verschrikkelijk ongeluk waarbij ze haar rug brak. Ze ging niet zitten simmen maar zorgde dat het hele verhaal over het ongeluk háár verhaal was en bleef. Daar kunnen veel ‘vrouwen in beeld’ iets van leren. En omdat jij, net als Pippi, een geweldig dier aan je zijde hebt, heb ik besloten voor jouw hond Loïs de Meneer Nilsson Award in het leven te roepen.”

De prijsuitreiking vormde de afsluiting van de Talkshow ‘Stap in beeld, dames!’ gepresenteerd door Daphne Bunskoek. De Talkshow opende met een andere prijs, de Vrouw in de Media Award 2012. Petra Stienen, Arabist en diplomaat, reikte de Vrouw in de Media Award 2012 uit aan Tineke Ceelen, Directeur Stichting Vluchteling. Zij won de prijs omdat ze zich het beste als deskundige in de media heeft geprofileerd. Vrouwen hebben nog een inhaalslag te maken op dat gebied.

De Nederlandse Publieke Omroep heeft een plan gelanceerd voor meer vrouwen op tv in beeldbepalende programma’s. Van iedereen die sprekend in beeld komt, is op dit moment 38 procent vrouw. Bij nieuws- en opinieprogramma’s is dit 33 procent. “Te laag,” aldus Shula Rijxman, bestuurslid van de NPO. “We willen een afspiegeling zijn van de samenleving. Zolang experts, columnisten en andere sprekers op tv voor het overgrote deel uit mannen bestaan, slagen we er onvoldoende in om Nederland in zijn volledigheid te laten zien.”

Kern van de plannen is om redacties van impactvolle programma’s en talentvolle vrouwen met elkaar in contact te brengen.

Plaats een reactie