De James Dyson Foundation is op zoek naar de beste ontwerpstudenten

De zoektocht naar de meest ingenieuze student is opnieuw begonnen met de lancering van de James Dyson Award 2010.

De Award, georganiseerd door de James Dyson Foundation, wil inspirerend werken voor de volgende generatie ontwerpers. Aan de wedstrijd doen studenten mee van over de hele wereld. De winnaar wint de grote prijs van £10,000, en ook de universiteit of het departement waar de winnende student toe behoort, krijgt £10,000. Inschrijven kan tot 1 juli 2010.
Met de Award wil James Dyson studenten motiveren en inlichten over productontwikkeling. “Dingen maken, gaat over problemen oplossen”, zegt James Dyson. “ Het is tijd om energie te steken in design en productontwikkeling, en in de generaties die onze  toekomst zullen bepalen.” Uit meer dan 400 inschrijvingen van vorig jaar, kwam ‘Automist’ als winnaar. Een aanhechting voor de gootsteen in de keuken dat, een brand kan ontdekken en doven door een fijne waternevel uit te stralen. Het project werd ontwikkeld door de Britse studenten Yusuf Muhammad and Paul Thomas van the Royal College of Art in Londen.
“Het is dankzij de eerste plaats in de James Dyson Award dat we ons project hebben kunnen omvormen van een prototype in een levensvatbaar product – waar de verkoop bijna van zal starten,” zegt Muhammad. “Zonder deze steun, was ons idee misschien blijven steken op de tekentafel en in het atelier. De prijs die we van James Dyson kregen, heeft voor ons veel Deuren geopend.”
Een genomineerde van elk land – dat wordt beslist in augustus – zal uitgenodigd worden naar de laboratoria van Dyson om deel te nemen aan een workshop door de ingenieurs van Dyson.

De jury in Nederland zal bestaan uit:
Gerwin Hoogendoorn staat bekend als de uitvinder van de stormparaplu Senz Umbrellas.
Hoogleraar Ninaber van Eyben geeft les aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en is oprichter van het ontwerpbureau ‘Ninaber/Peters/Krouwel’.
Bruno Ninaber van Eyben verwierf zijn grootste bekendheid met het ontwerp van de nieuwe Nederlandse muntserie met Koningin Beatrix als tekens terugkerende afbeelding. Hij ontwierp ook de Nederlandse zijde van het Nederlandse euromuntstuk.

James Dyson zal de wereldwijde winnaar aankondigen op 5 oktober 2010.

Plaats een reactie