iZovator presenteert Dutch Health Hub tijdens ICTDelta 2010

Op donderdag 18 maart verzorgde iZovator, het regionale kennis- en innovatieplatform voor de zorgeconomie, een parallel sessie op ICTDelta, het jaarlijkse evenement over de laatste ontwikkelingen in ICT-onderzoek en -innovatie. IZovator presenteerde in deze sessie het project ‘Dutch Health Hub’, dat zich tot doel stelt om een generiek platform te creëren voor opslag en distributie van medisch beeldmateriaal.

De opkomst van grootschalige content hubs is een belangrijke internationale ontwikkeling. Een content hub is een soort doorvoerhaven van digitale content. Content die zich razendsnel verspreidt over breedbandinfrastructuren. Een content hub maakt productie, bewerking, exploitatie en distributie van kwalitatief hoogwaardige content mogelijk. Welke rol zal een Dutch Health Hub spelen voor Nederland?

‘Ten aanzien van beeldopslag zijn er een aantal belangrijke trends te zien zijn’ zegt Yolanda Gagliardi, directeur van iZovator. ‘Een radiologie afdeling genereert bijvoorbeeld al gauw zo’n 600 GB aan data per maand. En dan hebben we het nog niet over de ‘groeimarkten’ oogheelkunde, nucleaire geneeskunde, hartafdelingen, dermatologie en kindergeneeskunde. Hierdoor is de opslag en distributie van data complexer geworden, omdat er geen eenvoudig beheer meer is en er maar de beschikking is over schaarse, zeer specifieke kennis van ‘standaarden’.’

Onze cultuur verandert, bijna paradoxaal. Aan de ene kant zijn er trends te zien richting patient empowerment (het is mijn data) maar tegelijkertijd is er sprake van een diepgewortelde angst voor centrale opslag en schending van privacy. De EPD discussie is hier een voorbeeld van. Door de contentgroei is schaalvoordeel echter al snel te behalen. Daarbij verlangt de patiënt meer en meer naar de ‘zelfbeschikking’ over beelden. De oplossing hiervoor is de Dutch Health Hub.

Naast de opslag en distributie van medisch beeldmateriaal richt de Dutch Health Hub zich ook op het concentreren, vasthouden en vergroten van kennis rondom deze materie.

Wat is de stand van zaken?
Op dit moment zijn er diverse gesprekken met ziekenhuizen, patiëntenbelangen, industrie en verzekeraars. Bij deze partijen is veel interesse voor het project. IZovator gaat verder met vooronderzoek en kennisbundeling en het doordenken van businessmodellen.

Plaats een reactie