Ismakogie is de basis voor gezond bewegen

Jarenlang is de nadruk gelegd op intensief sporten. Langzamerhand is hier een kentering in gekomen. Veel mensen kunnen intensief sporten niet opbrengen omdat zij geen behoefte hebben zich overmatig in te spannen, het kan bovendien te belastend zijn. Te intensief sporten is niet goed in verband met het risico op blessures en overbelasting.

Ook is het belangrijk om niet 1 of 2 keer per week intensief te sporten, maar juist iedere dag bewust te bewegen met aandacht voor je houding… en dat leert ismakogie je. Dit is een westerse houdings- en bewegingsleer gericht op rustig gebruik van je dagelijkse bewegingen als training.

Noodzakelijke aandacht voor je houding en training

Als je niet goed rechtop zit, als je op je ellebogen steunt, op één been staat of te gehaast loopt, gebruik je een deel van je spieren te weinig of zelfs helemaal niet met het gevolg dat je juist de verkeerde spieren gaat gebruiken.

Tot je vijfentwintigste jaar ontwikkel je je lichaam. Daarna neemt je spiermassa langzaam af en je massa toe (vetopslag). Gevolgen: je houding, je figuur en je gezicht veranderen, de kans op (vage) klachten en pijn wordt groter en je hersenactiviteiten nemen af. Gelukkig kunnen spieren en hersenen door training makkelijk kracht opbouwen en bij dagelijkse training ook behouden.

Ismakogie, Corry Westgeest
Docent Corry Westgeest helpt de ismakogie-oefening goed uit te voeren.

Oorsprong en ontwikkeling Ismakogie

Ismakogie is een houdings- en bewegingsleer, die ontwikkeld is door Anne Seidel uit Wenen (1900 – 1997). Vanuit haar praktijk voor schoonheidsverzorging bestudeerde zij de relatie tussen het gezicht en het gebruik van het lichaam, met name van de voeten.

Anne Seidel

De essentie van de bewegingsleer heeft Anne Seidel samengevat in het woord ISMAKOGIE:

I = Ideale
S = Schwingungsrhytmik, der beeinflussbaren
M = Muskeln, im
A = Alltagsleben, nach erkennbaren
K = Korpereigenen
O = Ordnungsgesetzen
GIE = staat voor leer

Betekenis

Ismakogie richt zich met subtiele oefeningen/bewegingen op het juiste anatomische gebruik van spieren en gewrichten tijdens het dagelijkse leven/werk en op behoud en herstel van de natuurlijke, noodzakelijke spierbewegingen. Je leert hierbij rekening te houden met je eigen mogelijkheden.

video ismakogie oefening
YouTube video: Uitleg van een ismakogie-oefening door Corry Westgeest.

Wat leert Ismakogie je?

Ismakogie leert je vanuit een basishouding met rechte hoeken bij je voorvoet/onderbeen, heupgewricht, knieën, hals/onderkaak, met subtiele, zachte oefeningen je spieren en gewrichten op de juiste manier te gebruiken, zie basishouding en basisbeweging. Er wordt zittend, staand, liggend en lopend geoefend. Bijzondere kleding of apparatuur is niet nodig. Het zijn oefeningen die je gaat inbouwen in je dagelijkse patroon.

Het initiatief van deze gerichte bewegingen komt uit de hersenen en wordt met aandacht begeleid naar de betreffende spiergroepen. De bewegingen verbeteren je natuurlijke bewegingsritme en zorgen voor opbouw van ‘de spierketting’: je voelt hoe je je spieren vanaf je voeten via je kruin tot en met je neus met elkaar in verbinding brengt. Alle spieren worden gebruikt, vooral ook de kleine dieper gelegen spieren en de aangezichtsspieren.

Ismakogie vermindert en voorkomt klachten

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik bij toeval hoorde over ismakogie. Ik wist niet wat het was en werd nieuwsgierig. De eerste keer dat ik les had was heel verrassend. Het was een ontspannende les. Na een aantal lessen merkte ik dat ik de oefeningen zonder veel inspanning kon doen en dat ze een heel positief effect hebben op het lichaam. Corry Westgeest geeft deze lessen in Enschede in kleine groepen van ongeveer 8 deelnemers. Haar manier van lesgeven maakt van elke les iets bijzonders, het is nooit saai. Ze weet door een goede variatie van heel subtiele oefeningen, die we staand, zittend, lopend of liggend doen, ons de spieren in ons lichaam te laten voelen. De oefeningen ga je ook vanzelf thuis of elders doen. Zelfs bij boodschappen doen of tijdens het koken. Heel onopvallend kun je de geleerde bewegingen toepassen. Doordat je een goede houding en het juiste gebruik van je voeten wordt aangeleerd, merkte ik dat klachten aan mijn rug, schouders en nek verminderen en worden voorkomen. Ook heb ik minder pijn aan mijn voeten. Zelfs mijn zithouding is geleidelijk aan sterk verbeterd. De lessen kunnen door jong en oud gevolgd worden. Iedereen zal er baat bij hebben.

Joke te Wierike, Enschede, 63 jaar

Wat is het effect van ismakogie?

Je lichaam wordt door deze spierketting ondersteund. Door het gebruik en de effectiefste anatomische belasting van de juiste spieren gaat je lichaam gezonder functioneren wat betreft de doorbloeding, de aan- en afvoer van stoffen, het functioneren van de organen en het ademen. De hersenwerking wordt positief beïnvloed en je lichaam blijft beter in model. Je staat meer rechtop, steviger op de grond, je voelt je beter in balans met je omgeving en je gezicht krijgt een actieve uitstraling. Lichamelijke- beroeps- en ouderdomsklachten verminderen en worden voorkomen doordat het hele lichaam meedoet met de bewegingen.

Gezond bewegen

Ismakogie is de basis voor gezond bewegen, ook voor sporten. Ismakogie is voor jong en oud! Bewegen gaat plezier en energie geven, dit straal je ook uit.

ismakogie
Docent Corry Westgeest instrueert de cursisten tijdens een cursus ismakogie.

Les- en trainingsmogelijkheden

De Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging heeft een groot aantal docenten. In september en januari van ieder jaar starten er cursussen van gemiddeld 12 weken. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor workshops en individuele lessen.

Nederlandse Anne Seidel Ismakogievereniging

Op de website www.ismakogie.nl vind je informatie over les-en trainingsmogelijkheden, ervaringen van cursisten, boeken en dvd’s. Je kunt je op deze website ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief, dan ontvang je vier per jaar informatie en nieuws over ismakogie.

Onderscheiding Anne Seidel

Anne Seidel is in Oostenrijk voor haar werk onderscheiden met de titel professor. Zij heeft tot op hoge leeftijd internationaal les gegeven. Behalve in Oostenrijk zijn er op dit moment ook verenigingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. In een paar andere landen zijn verenigingen in oprichting.

Meer informatie

Plaats een reactie