Is pasta gezond?

Pasta is iets wat in de voorraadkast van de meeste huishoudens te vinden is, maar is pasta gezond? Pasta is qua voedingswaarde een bron van koolhydraten en kan, afhankelijk van het type en hoe het wordt geserveerd, een voedingsrijk gerecht zijn.

Om de vraag te beantwoorden ‘Is pasta gezond of ongezond?’ moet er rekening worden gehouden met de soort pasta, hoe het is gemaakt, de ingrediënten die het bevat, evenals hoeveel en hoe vaak het wordt geconsumeerd.

pasta maken

Verse pasta

Verse pasta wordt gemaakt van een eenvoudig deeg van eieren en bloem. Dit deeg wordt vervolgens gekneed, net als brooddeeg, en door rollen geperst totdat het zo dun is als gewenst. Omdat het eieren en extra water bevat, is verse pasta malser dan gedroogde pasta en duurt het ongeveer de helft van de tijd om te koken.

Omgekeerd wordt gedroogde pasta gemaakt van fijngemalen griesmeel, water en (soms) zout. Eenmaal gemengd tot een pasta, wordt het deeg door mallen geduwd en gesneden in de grote verscheidenheid aan pastavormen die we kennen en waar we van houden.

In tegenstelling tot verse pasta, wordt deze pasta enkele dagen op lage temperatuur gedroogd totdat al het vocht is verdampt, waardoor hij bijna onbeperkt in de voorraadkast kan worden bewaard. Qua voedingswaarde is er weinig verschil tussen verse en gedroogde pasta, aangezien de ingrediënten die worden gebruikt om ze te maken zo op elkaar lijken.

pasta volkoren

Volkorenpasta en witte pasta

Het verschil tussen volkorenpasta en witte pasta (of geraffineerde pasta) is simpelweg dat het meel dat wordt gebruikt om volkorenpasta te maken de hele korrel bevat (zemelen, kiem en endosperm), terwijl het meel dat wordt gebruikt om witte pasta te maken alleen het endosperm bevat.

Een tarwekorrel bevat drie eetbare delen: de zemelen, de kiem en het endosperm. Wanneer ze tot meel worden gemalen, worden granen in kleine stukjes afgebroken en worden de zemelen, kiem en endosperm daarbij gescheiden. Vanaf hier kunnen deze verschillende delen worden gescheiden of gecombineerd om verschillende soorten meel te maken, waaronder volkoren meel en wit meel.

Uit voedingsoogpunt zal volkorenpasta iets meer voedingsstoffen en vezels bevatten, aangezien het nog steeds de zemelen en het endosperm bevat, maar het kan ook meer antinutriënten bevatten (te vinden in de zemelen en de kiem), waardoor het voor sommige mensen moeilijker wordt om verteren.

Hoewel vaak aangeprezen als qua voedingswaarde superieur, is volkorenpasta niet per se een gezondere optie dan witte pasta en, ongeacht welke je kiest om te eten, moet je altijd het etiket lezen en kiezen voor versies met minimale ingrediënten en beperkte toevoegingen en conserveermiddelen.

pasta tagliatelle

Gezond voedingspatroon

Al met al is pasta een gezond voedingsmiddel dat in een gezond voedingspatroon kan worden opgenomen. Aangezien pasta een rijke bron van koolhydraten is, is het belangrijk om rekening te houden met portiegroottes en te kiezen voor versies van hoge kwaliteit gemaakt met minimale ingrediënten. Met verschillende pasta recepten kun je ook goed variëren op tafel.

Voeding heeft alles te maken met context en daarom is pasta waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken wanneer het wordt geconsumeerd in een uitgebalanceerd dieet van volwaardige voedingsmiddelen.

Plaats een reactie