Is er plek voor pedofielen in Nederland?

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de burgerrechter vragen de pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Volgens het OM zijn de activiteiten van de vereniging in strijd met de openbare orde en is dus een gang naar de rechter noodzakelijk.De Tweede Kamer wil al langer een verbod van Martijn. Donderdag kondigden het CDA en de ChristenUnie een initiatiefwet aan om dit soort verenigingen te kunnen verbieden. Ze zijn blij met de stap van het OM, maar zetten hun wetsvoorstel door.

Debat op 2, zaterdag 26 november 2011 om 21.10 uur op Nederland 2, live vanuit het Geldmuseum in Utrecht

De roep om strenge straffen tegen pedoseksuelen neemt toe en niemand wil meer bij een pedofiel in de buurt wonen. Welke plek geven we pedofielen en pedoseksuelen in onze samenleving? Hierover praat Arie Boomsma zaterdagavond live in het KRO/NCRV programma Debat op 2 met onder anderen Tweede Kamerlid en CDA’er Pieter Omtzigt, Schrijver Anton Dautzenberg, die uit protest lid is geworden van Martijn en Yme Drost, advocaat van de ouders van een misbruikt meisje.

Pedofielenvereniging Martijn werd afgelopen week vrijgesproken van ´opzettelijk aanzetten tot het begaan van een seksueel misdrijf´. Twee ouders van een misbruikt meisje hadden een rechtszaak aangespannen. Een paar weken geleden werd de voorzitter van Martijn al veroordeeld tot gevangenisstraf voor bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De Tweede Kamer debatteert volgende week ook nog over een verbod van de vereniging. En dan is er nog de zaak tegen Robert M, die 83 kinderen misbruikte op kinderdagverblijf ’t Hofnarretje. Pedofilie is een actuele maatschappelijke kwestie.

Hebben pedofielen recht op een vereniging zoals elke andere groep mensen? Op die manier blijven ze in ieder geval zichtbaar en zijn ze te controleren. En wat als Martijn wordt verboden? Welke rechten hebben pedofielen dan nog wel? In de uitzending staat ook de strafmaat voor pedofielen die in de fout gaan ter discussie. Welke straffen moeten zij krijgen? De algemene tendens is dat er nog harder moet worden gestraft. En voor gevallen van seksuele misdrijven met minderjarigen geldt dat zeker. Chemische castratie wordt weleens geopperd. Of bijvoorbeeld bij elkaar zetten in zogenaamde ‘pedodorpen’. En moeten pedofielen die openlijk uitkomen voor hun geaardheid bijvoorbeeld ook al worden geregistreerd? Ook al is er geen sprake van seksueel misbruik van kinderen? Sommigen zien het als tikkende tijdbommen die sowieso een keer zullen afgaan. Wat te doen met de pedofielen in Nederland?

Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema’s behandelt. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.

Meer informatie: Wat is er eigenlijk bekend over pedofilie?