Een AED wordt gebruikt bij iemand met een hartstilstand en kan bij een snelle inzet levens redden. Het is als bedrijf niet verplicht dit apparaat aan te schaffen. Verstandig is het wel want bij deze levensbedreigende situatie moet met spoed worden inbegrepen.
Wat is een AED en wat doet het apparaat?
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat wordt ingezet bij een zogenoemd fibrillerend hart. Dit gebeurt wanneer de hartkamers niet meer samentrekken. Er is dan sprake van een ritmestoornis waarbij het hart niet langer in een gecoördineerd ritme klopt en er dus geen bloed meer door het lichaam kan worden gepompt. Eigenlijk is de term hartstilstand dus niet helemaal juist. Dat de hartkamers niet meer samentrekken, noemt men ventrikelfibrilleren. Met een AED wordt het hart als het ware gereset, zodat het weer normaal kan gaan kloppen.
Hoe wordt een AED gebruikt?
Een AED zit in een koffer met duidelijke instructies. Het apparaat heeft twee elektroden die zelfklevend zijn zodat ze goed op de borst van het slachtoffer blijven zitten. Zodra deze zijn aangebracht zal de AED het hartritme analyseren. Blijkt er sprake van een fibrillerend hart, dan geeft de AED een elektrische schok via de elektroden op de borst. Het bedienen van de AED is niet gevaarlijk. Er wordt namelijk alleen een schok gegeven wanneer het apparaat constateert dat er sprake is van ventrikelfibrillatie. Bij een normaal hartritme zal het apparaat dus niet werken. Verder heeft elke AED een statusindicator waarmee wordt getest of het apparaat nog werkt. In principe is onderhoud vrij simpel, door de elektroden en de accu’s te vervangen. Dit kan iemand zelf doen, of dit uitbesteden aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.
Altijd binnen vier minuten
Een AED moet altijd binnen 4 minuten worden ingezet na een hartstilstand. Zo wordt de kans op blijvende schade beperkt. Daarom is het verstandig om in elk bedrijf, organisatie en openbare plaatsen waar veel mensen komen een AED in de buurt te hebben. Verplicht is het niet als bedrijf of organisatie om een AED te hebben. Maar de Arbowet schrijft bedrijven wel voor om de veiligheid en het welzijn van werknemers en bezoekers te waarborgen. Zo bekeken zou de aanschaf van een AED dus zeer nuttig zijn, zeker op plaatsen waar de risico’s op een noodsituatie groot zijn, zoals een zorgcentrum, sportschool of tandartsenpraktijk.
Wie kan een AED bedienen?
De AED is zo gemaakt dat deze door iedereen bediend moet kunnen worden, dus ook niet-professionals. Wel is het slim om de instructies een keer goed door te lezen, zodat het apparaat sneller kan worden ingezet. Omdat spoed een vereiste is bij het inzetten van de AED, bestaat er in Nederland een zogenoemd oproepsysteem van burgerhulpverleners. Die zijn als vrijwilliger oproepbaar wanneer er in de buurt een slachtoffer is met een hartstilstand. Deze burgerhulpverleners krijgen via de 112-centrale dan bericht om direct de AED op te halen en naar het slachtoffer te gaan.
Meer weten?
Op de website procardio.nl staat alle informatie over AED-apparaten en de levering aan het bedrijfsleven en particulieren.