Prof. dr. Irma Verdonck aanvaardt leerstoel ‘Leven met kanker’

Een op de drie mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven kanker. De helft van deze mensen geneest volledig, de andere helft leeft met deze ziekte, variërend van enkele maanden tot vele jaren. Voor deze laatste groep is kanker een chronische ziekte geworden. Prof. dr. Irma Verdonck – die op woensdag 21 april haar leerstoel ‘Leven met kanker’ aanvaardt – zal zich in haar onderzoek richten op juist deze groep mensen: “Gelukkig overleven steeds meer mensen kanker. Naast onderzoek naar diagnostiek en behandeling, is het daarom tijd om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van leven van deze mensen; tijdens én na de ziekte.”

‘Leven met kanker’ is een breed onderzoeksterrein dat zich richt op het omgaan met de fysieke gevolgen van de ziekte en de behandeling zoals vermoeidheid, slaapproblemen of pijn, en op het voorkomen en behandelen van psychische problemen, zoals angst en depressie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zelfzorg en e-health om beter aan te sluiten op de wens van patiënten.

Er wordt ook een grote langlopende studie opgezet, waardoor meer inzicht verkregen wordt in het verloop van de kwaliteit van leven van patiënten en hun dierbaren tijdens, gedurende en na hun behandeling. Hierdoor wordt ook meer inzicht verkregen in de relatie tussen depressie, kwaliteit van leven en overleven.

De leerstoel ‘Leven met kanker’ wordt gefinancierd door Stichting Alpe d’HuZes en is onderdeel van het A-CaRe programma (Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation program). De jaarlijkse beklimming van de Alpe d’Huez door individuele renners of teams vormt de belangrijkste inkomstenbron voor de stichting. Werd er vorig jaar bijna 6 miljoen euro bij elkaar gefietst, dit jaar ligt de lat op minstens 10 miljoen aan sponsorgeld.

Prof. dr. Irma Verdonck zal zelf, net als vorig jaar, ook weer meefietsen met Alpe d’HuZes. Het is haar doelstelling om met haar kennis en ervaring van vorig jaar, haar persoonlijke record te verbeteren; van 3 uur in 2 uur naar boven. En om daarmee minstens 5.000 euro aan donaties te verzamelen.

Voorafgaand aan de oratie zal er een symposium ‘Leven met kanker; mobility of knowledge’ plaatsvinden van 13.45 tot 15.00 uur met sprekers als prof. dr. Peter Huijgens (internist hematoloog en directeur onderzoeksinstituut CCA/V-ICI), prof. dr. Hans Brug (epidemioloog en directeur onderzoeksinstituut EMGO) en drs. Chiel Bos (vice-voorzitter Regieraad).

Oratie prof. dr. Irma Verdonck ‘Leven met kanker’
Datum: woensdag 21 april
Tijd: 15.45 – 16.45 uur
Locatie: aula Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Plaats een reactie