IPON award 2011 voor ‘SociaalopStap’

Woensdag 13 april 2011 won ‘SociaalOpStap’ tijdens de IPON in de Jaarbeurs Utrecht een bijzondere prijs: de IPON stimuleringsaward. Deze award wordt uitgereikt aan ICT producten voor het onderwijs die zich onderscheiden in innovatie, kwaliteit en originaliteit.

Een professionele en onafhankelijke jury beoordeelde de genomineerden op gebruik, originaliteit, ontwerp, toegankelijkheid en prijs, waarbij SociaalOpStap als beste uit de bus kwam. Een award om trots op te zijn dus!

‘We zijn heel blij met deze award. Het bevestigt dat met een goede samenwerking er iets heel moois en praktisch ontwikkeld kan worden. Het blijkt maar weer dat moderne technieken zeer goed in te zetten zijn voor het vergroten van de zelfredzaamheid van jongeren met een autisme spectrum stoornis. Een superprestatie van het projectteam en alle leerlingen, docenten en vrijwilligers die aan dit project meewerken. En we zijn nog lang niet klaar!’

Esther van Efferen, projectleider SociaalOpStap
“Dit gratis product, gemaakt door de CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, bevordert de zelfredzaamheid en integratie van jongeren met autisme op school, in de maatschappij en binnenkort ook tijdens stage en werk en is daarmee de terechte winnaar van de eerste Gewoon Speciaal Award.” Internationaal schaker en BN’er Hans Böhm tijdens de uitreiking van de IPON Award

Over SociaalOpStap
Iemand gedag zeggen als je ergens binnenkomt, jezelf voorstellen, of iemand troosten: voor de meeste mensen zijn dit vanzelfsprekende handelingen, het gaat bijna vanzelf. Maar dit geldt niet voor iedereen. Want hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Voor jongeren met een autisme spectrum stoornis zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Zij hebben steun aan ‘sociale verhalen’, waarin de context van een situatie wordt uitgelegd. Ook hebben zij baat bij ‘sociale stappenplannen’ die stap voor stap laten zien hoe je jezelf in een bepaalde situatie kunt gedragen.

De website www.sociaalopstap.nl en bijbehorende gratis android applicaties voor smartphones maken dit mogelijk. Op ieder gewenst moment kan een sociaal stappenplan worden geraadpleegd.

Juiste stap zetten
Jongeren met autisme zijn blij met de gratis android applicatie die hen helpt om in lastige sociale situaties de juiste stappen te zetten. De CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, sloegen de handen ineen binnen het project SociaalOpStap om dit mogelijk te maken. 116 jongeren met autisme waren rechtstreeks betrokken bij de totstandkoming van de website en de applicaties. Vrijwilligers van KPN leren dit jaar 450 jongeren verdeeld over 15 scholen omgaan met de website, de gratis smartphone en de applicatie. Daarnaast is er binnenkort een passend lespakket waarmee scholen zelf aan de slag kunnen en waarmee het werken met de website en de app een blijvend onderdeel wordt binnen het lesprogramma.

Plaats een reactie