Invloed mondgezondheid op algehele gezondheid onderbelicht

Het belang van een gezonde mond voor de gezondheid van mensen wordt sterk onderschat. De mond blijft onbenut als signaalfunctie voor de algehele gezondheid. Mensen krijgen aandoeningen die te voorkomen zijn en de zorgkosten lopen daardoor onnodig hoog op. Dit stelt Rob Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Kind krijgt poetsinstructiesKind krijgt poetsinstructies.

Het belang van een gezonde mond voor een gezond leven is tevens het thema van World Oral Health Day op woensdag 20 maart 2013.

In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel. Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond –via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen- allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Bij zwangere vrouwen kunnen tandvleesontstekingen vroeggeboorten veroorzaken.

Doordat het belang van de mondgezondheid voor de algehele gezondheid wordt onderschat, zijn de kosten voor de samenleving onnodig hoog. Het ziekteverzuim en de zorgkosten kunnen omlaag als aandoeningen worden voorkomen of vroegtijdig worden gesignaleerd. “Hart- en vaatziekten komen veel voor en vormen doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Al wordt maar een paar procent van de hart- en vaatziekten voorkomen door een goede mondgezondheid, dan worden toch flinke besparingen gerealiseerd en wordt veel ellende voorkomen”, aldus Barnasconi.

Tandarts in overleg met patiëntTandarts in overleg met patiënt.

Volgens Barnasconi moeten mensen zich meer bewust zijn van de invloed van een gezonde mond op hun algehele gezondheid. Hier ligt volgens Barnasconi een belangrijke rol voor tandartsen, mondhygiënisten en preventie assistenten. Zij zien vrijwel alle Nederlanders een of twee keer per jaar en kunnen mensen hierop wijzen.

“Natuurlijk hebben tandartsen, mondhygiënisten en preventie assistenten een scherp oog voor mogelijke signalen en helpen zij patiënten om hun mondgezondheid op een goed peil te houden. Daarnaast moeten mensen buiten het regulier tandartsbezoek om ook zelf hun mond goed verzorgen en in de gaten houden”, aldus Barnasconi.

Twee keer per dag minimaal twee minuten poetsen met fluoride tandpasta, in combinatie met het gebruik van bijvoorbeeld tandenstokers, ragers en flossdraad is van groot belang. Daarnaast dragen tweejaarlijkse tandartsbezoeken, een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl bij aan een betere (mond)gezondheid.

Enkele voorbeelden van aandoeningen en gezondheidsklachten die in de mond kunnen vroegtijdig worden herkend zijn:
– Reuma;
– Keel-, maag- en darmproblemen;
– Diabetes;
– Stress;
– Verlaagde weerstand.