Invloed van licht op uw gezondheid

Licht is van essentieel belang voor het menselijk leven. Het beïnvloedt ons op veel verschillende manieren. Om het belang van licht te onderstrepen is 2015 door de Unesco en de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht.

Jaar van het Licht
Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken. Voor alle activiteiten in Nederland kunt u een kijkje nemen in de agenda van Stichting International Year of Light 2015 NL.

SOLG
De Nederlandse non-profit organisatie Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) onderschrijft al jaren het belang van licht. Deze stichting ontwikkelt en verspreidt namelijk kennis over licht in relatie tot o.a. gezondheid, welzijn en nachtrust.

Slapen en wakker worden
Mensen voelen zich het beste als ze goed uitgerust zijn en ze hun natuurlijke ritme kunnen volgen. Een regelmatige afwisseling van lichte en donkere omgevingen gedurende elke 24 uur is belangrijk voor de slaap- en ontwaakgewoonten.

Onbewuste waarneming door het oog regelt slaap-waakritme

De onbewuste waarneming van licht is cruciaal voor de gezondheid, betogen hoogleraar Domien Beersma en collega’s. Het zou goed zijn als artsen daar rekening mee houden bij oogheelkundige behandelingen. Medisch Contact heeft over dit onderwerp het artikel ‘Invloed van licht op gezondheid onderschat‘ gepubliceerd.

Melatonine
In de loop van de avond begint ons lichaam het ‘hormoon van de duisternis’ te produceren, melatonine. Hierdoor beginnen wij ons slaperig te voelen. Helder licht onderdrukt echter de productie van dit hormoon. Daarom kan de blootstelling aan helder licht in de avond het snel in slaap vallen bemoeilijken.

Lichtwekker
Door de laatste paar uur voor het slapengaan het licht te verminderen en ons vroeg in de ochtend bloot te stellen aan helder licht, kunnen we zorgen dat we tijdig in slaap vallen. Ook beginnen we de dag alerter en energieker.

LUMIE Bodyclock ELITE 300LUMIE light therapy for waking.

Voor het wakker worden kunt u gebruik maken van een lichtwekker. Producenten van lichtwekkers zijn o.a. Philips, Lumie en Beurer Medical. Voor de aankoop van een lichtwekker klikt u hier.

Levenstijl
Met een regelmatige levensstijl waarin u zo vaak mogelijk om dezelfde tijd naar bed gaat, zorgt u voor een goede balans tussen rust en activiteit. Zorg dus voor voldoende licht overdag, weinig licht ’s avonds en duisternis gedurende de nacht.

Lichthinder
Heeft u met wakker worden geen enkel probleem, omdat u de hele nacht wakker ligt van de lichthinder of lichtvervuiling bij in de omgeving? Dan kunt u voor terecht bij Platform Lichthinder. Deze organisatie biedt informatie en steun aan burgers en organisaties bij vragen en conflicten over lichthinder.

Plaats een reactie