Interventie voor mantelzorgers positief beoordeeld

De interventie ‘Psychische problemen in de familie’ is ’theoretisch goed onderbouwd’. Mantelzorgers ervaren minder zorgbelasting en hebben meer grip op hun leven. ‘Psychische problemen in de familie’ is een groepscursus van het Trimbos-instituut die wordt aangeboden door GGz-instellingen aan volwassen mantelzorgers van mensen met psychische problemen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, borderline of depressie.

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten van twee uur en een terugkombijeenkomst twee maanden na afloop van de cursus. Cursusonderwerpen zijn onder meer psychische problemen in gezin en relatie, communicatie, balans tussen draaglast en draagkracht, grenzen stellen en samenwerking met de hulpverlening.

Een pilotstudie naar de cursus liet positieve resultaten zien. Na afloop van de cursus voelen de deelnemers zich minder belast en hebben ze minder last van depressieve gevoelens. Cursisten geven een 7,5 voor de cursus en bijna iedereen beveelt mensen in vergelijkbare situaties aan ook mee te doen.

De cursus is in vier versies beschikbaar:

  • ‘Psychische problemen in de familie’,
  • ‘Omgaan met borderline’,
  • ‘Omgaan met mensen met een depressie’
  • ‘Psycho-educatie voor familieleden van mensen met schizofrenie’.

De Erkenningscommissie Interventies van het Centrum Gezond Leven (CGL), die de cursus heeft beoordeeld, heeft een overzicht gepubliceerd op de website en de I-database van het CGL, www.loketgezondleven.nl. Hier zijn ook eerder beoordeelde interventies terug te vinden: ‘In de put uit de put’, ‘Kleur je leven’ (bewezen effectief), ‘Geen paniek’, ‘Minder drinken’ (waarschijnlijk effectief), ‘De Gezonde school en Genotmiddelen’, ‘Grip op je dip online’, ‘Head up’, ‘Homeparty’, ‘Zicht op Evenwicht’ (theoretisch goed onderbouwd), en ‘Barcode’, ‘Werkstresstraining’ (theoretisch goed onderbouwd onder voorbehoud).

Plaats een reactie