Internetverslaving in theorie en praktijk

Internet heeft ons veel goeds gebracht, maar het bracht ons op zijn minst één nieuw probleem: de (soms oncontroleerbare) behoefte om online te zijn. Het continu checken van je telefoon tijdens etentjes en feestjes wordt door vrienden en familieleden niet altijd op prijs gesteld. Maar wanneer spreek je van verslaafd internetgebruik? En wat is de invloed van internet op ons gedrag?

In het Nederlandstalige boek Internetverslaving delen Vlaamse en Nederlandse wetenschappers, hulpverleners en ervaringsdeskundigen voor het eerst gezamenlijk hun kennis over deze nieuwe vorm van verslaving.

Totaaloverzicht van theorie en praktijk
Wat weten we wel, en wat weten we nog niet? Internetverslaving bestaat eigenlijk niet, het internet is een medium en geen activiteit. Maar het internet faciliteert wel allerlei vormen van mogelijk verslavend gedrag, uiteenlopend van oude problemen in een nieuw jasje (gokken, seksverslaving), tot nieuwe problemen zoals gameverslaving en relatieproblemen door overmatig sociaal mediagebruik.

Overmatig internetten van alle kanten belicht
In het eerste Nederlandstalige boek over deze problematiek worden inzichten van experts afgewisseld met persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen. Verschillende perspectieven komen aan bod en dat is een goede zaak, want volgens de auteurs heeft op dit gebied momenteel niemand ‘de waarheid’ in pacht. De lezer kan dus het beste kennis nemen van verschillende, wetenschappelijk onderbouwde, perspectieven om zo een eigen mening te vormen.

Internetverslaving

Waar ligt de grens tussen normaal en ongezond gedrag?
Momenteel behandelen hulpverleners internetverslaving vooral volgens traditionele methoden, aldus de redactieleden Herm Kisjes, Davy Nijs en Tony van Rooij. Maar waar je bij verslaving aan een middel ‘niet-gebruik’ kan bepleiten, is dit bij internetgebruik bijna niet mogelijk.

Kisjes: “Wie zich internettoegang ontzegt, komt vaak in een maatschappelijk nadelige positie.” De auteurs definiëren in het boek wat verslavend gedrag is. Noodzakelijk, want de grens tussen bijvoorbeeld fanatiek en verslavend gamegedrag is vaag.

Internet brengt ons ook veel goeds
Het internet brengt problemen, maar ook oplossingen met zich mee. Zo heeft het spelen van games ook allerlei positieve effecten. In het geval van gokverslaving biedt internetgokken nieuwe risico’s zoals anonimiteit, maar ook nieuwe mogelijkheden zoals het realtime volgen van spelers.

“Het internet maakt ons tegelijk socialer en minder sociaal,” verklaart Davy Nijs. “Het onderhouden van contacten met verre vrienden is nu makkelijker, maar dit gaat soms ten koste van de contacten dichtbij huis.”

Boekgegevens
Titel: Internetverslaving
Auteurs: Herm Kisjes, Davy Nijs en Dr. Tony van Rooij
ISBN: 9789089533807
Aantal pagina’s: 209
Prijs: € 22,50

Plaats een reactie